Siakap Keli

“Mencarut Macam Dah Selawat Harian, Entah Bernabikan Syaitan Atau Muhammad? Kenapa Perlu Mencarut?

Samada dalam sedar atau tak, segelintir daripada kita sering mengeluarkan kata-kata kesat untuk mengekspresikan perasaan.  Mungkin terlalu mengikut budaya barat dan merasakan ayat yang digunakan itu terlalu ‘cool’ sehingga mempengaruhi akhlak masing-masing.

Tidak cukup dilafaz secara terang-terangan, tabiat ini berleluasa didalam laman media sosial.  Penuh bahasa-bahasa tak beradab diruangan komen yang rata-ratanya teremosi dengan kenyataan yang dikeluarkan.

Belum lagi kita cerita bila jalan raya sesak setiap kali pergi dan balik kerja.  Carutan memenuhi ruang udara kereta!  Umum kita semua tahu, apa saja yang keluar daripada mulut itu adalah doa.  Jika hanya carutan yang disebut setiap hari, apa je yang didoakan?

Perkongsian daripada Aiman Banna menjelaskan akan kesan tabiat ini dalam kehidupan seharian kita.  Apakah faedahnya mencarut atau mengeluarkan kata-kata kesat kepada diri sendiri mahupun orang lain?  Bagaimana pula cara untuk mengubahnya?  Mari baca perkongsian dibawah semoga bermanfaat untuk kita semua.

Siakapkeli.my

Sumber: Aiman Banna 

Nur Farra

writ.er / [rahy-ter]
-noun
1. a peculiar organism capable of transforming caffeine into books.

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di