Siakap Keli
President of The Gambia Yahya A.J.J. Jammeh and first lady Zineb Jammeh arrive for a dinner hosted by President Barack Obama for the U.S. Africa Leaders Summit, Tuesday, Aug. 5, 2014. African heads of state are gathering in Washington for an unprecedented summit to promote business development. (AP Photo/Susan Walsh)

Jammeh Larikan Diri, Gambia Kini Jual Harta Bekas Presiden Itu Bayar Hutang Kerajaan

Gambia menjual beberapa buah pesawat dan kereta mewah yang pernah dibeli oleh bekas presiden,Yahya Jammeh kerana bertujuan untuk mengurangkan hutang kerajaan yang ditanggung selama tempoh pemerintahan Jammeh pada tahun 1994.

Jammeh dikatakan telah melarikan diri dari Gambia awal tahun lalu apabila negara jiran Afrika bersedia campur tangan secara ketenteraan untuk menjatuhkan beliau selepas enggan meletakkan jawatan susulan kekalahannya pada pilihan raya kepada Presiden Adama Barrow.

Ketika sebahagian besar rakyatnya bergelut dengan kemiskinan dibawah rejim paling kejam di Afrika Barat, Jammeh pula sedang mengumpul kekayaan besar untuk dibawa bersamanya melalui beberapa pesawat ke Equatorial Guinea.

Walau bagaimanapun, sejumlah kenderaan mewah seperti Rolls-Royce yang berplatkan nama Jammeh ditinggalkan di landasan kapal terbang.

“Kenderaan mewah dan tiga pesawat yang dibeli oleh bekas presiden, Yahya Jammeh telah dijual,” kata Menteri Kewangan, Amadou Sanneh.

Tabung Kewangan Antarabangsa memberi amaran terhadap Gambia supaya tidak melakukan pinjaman baharu selepas hutang negara itu mencecah 130 peratus berbanding Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) setakat akhir tahun lalu.

Sumber: Reuters

Nur Farra

writ.er / [rahy-ter]
-noun
1. a peculiar organism capable of transforming caffeine into books.

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di