Siakap Keli

(Video) Ini Perkara Luar Biasa Yang Korang Tak Tahu Disebalik Tabir Pembikinan Menara Berkembar Petronas

Menara Berkembar Petronas pernah menjadi bangunan tertinggi di dunia sebelum diatas oleh Burj Khalifa dan Taipei 101.  Pun begitu, pencakar langit ini masih merupakan menara berkembar tertinggi dunia serta merupakan bangunan tertinggi 11 tertinggi pada abad ke-20.

Sejarah menara berkembar ini mula memegang gelaran bangunan tertinggi pada tahun 1998 hingga 2004 dari segi ukuran dari aras pintu masuk utama hingga ke atas strukturnya.  Reka bentuknya dibina oleh jurubina dari Argentina, Cesar Pelli yang berjaya merealisasi impian Malaysia walaupun memakan masa selama 7 tahun untuk disiapkan.

Nak tahu tak ‘behind the scenes’ pembinaan bangunan tertinggi dunia ni?  Mungkin ada antara korang yang dah pernah tengok dokumentari penceritaan sejarah pembangunan menara ini, pada yang belum tahu lagi, jom baca thread daripada soulusiMY mengenai perkara tentang KLCC ni yang korang tak tahu.

Siakapkeli.my

Sumber: Twitter Soulusi 

Nur Farra

writ.er / [rahy-ter]
-noun
1. a peculiar organism capable of transforming caffeine into books.

Tambah komen

Sumbang Artikel Anda

Anda suka menulis dan berkongsi? Tetapi tiada medium yang sesuai? Anda dialu-alukan untuk menulis di Siakap Keli sekiranya penulisan anda itu suatu perkara yang manfaat.

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di