Siakap Keli

Ada Bahan Terlarang, Sila Hentikan Jualan, Jika Dah Makan, Dapatkan Nasihat Dan Rawatan Kesihatan Segera – KKM

Pada Isnin lalu, media melaporkan mengenai seorang wanita berusia antara 70-an telah dimasukkan ke dalam unit rawatan rapi (ICU) kerana didapati telah mengambil dan menggunakan satu produk kesihatan tersebut selama kira-kira dua tahun untuk melegakan sakit belakang yang dihidapinya.

Kesan ubat ini juga telah memberi kesan buruk kepada seorang lelaki berusia dalam lingkungan 60-an yang mengalami sindrom ‘cushing’ dimana menyebabkan penipisan kulit, lebam besar pada kulit, tekanan darah tinggi dan mempunyai tahap glukosa darah tinggi.

Berikutan dengan laporan ini, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengeluarkan satu kenyataan rasmi berkaitan isu ini.  Adakah produk ini sah dan selamat digunakan?

Kenyataan ini dikeluarkan dari artikel bertajuk HSA Warns Of 2 Produk Kesihatan Dari Malaysia; Wanita yang Dikenakan kepada ICU, Manusia Membangunkan Masalah Perubatan ” dalam The Star Online bertarikh 14 Mei 2018 yang melibatkan kesan buruk akibat penggunaan dua (2) produk tradisional yang dikesan mengandungi steroid dan bahan terlarang.

Produk Ausbee Australia Ausbee Herbal Powder tidak pernah berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD). Manakala, Shen Loon She Edoly Capsule telah dibatalkan pendaftarannya oleh PBKD pada 29 Mac 2007 kerana mengandungi bahan terlarang untuk formulasi produk tradisional.

PERINGATAN KEPADA PENJUAL DAN PENGEDAR PRODUK INI

Penjual dan pengedar produk ini diberi amaran untuk menghentikan penjualan dan pengedaran dengan serta-merta. Penjual adalah diingatkan pemilikan untuk penjualan produk ini melanggar Dadah Jualan Dadah 1952 dan Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.

Individu yang melakukan kesalahan di bawah Peraturan-Peraturan ini boleh dikenakan hukuman tidak melebihi RM25,000 atau penjara tidak melebihi 3 tahun atau kedua-duanya bagi kesalahan pertama dan denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak melebihi 5 tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan-kesalahan seterusnya. Syarikat yang melakukan kesalahan boleh dikenakan denda sehingga RM50,000 untuk kesalahan pertama dan denda sehingga RM100,000 untuk kesalahan seterusnya.

PERINGATAN KEPADA ORANG AWAM

Orang awam yang sedang menggunakan produk-produk yang dinyatakan digesa untuk mendapatkan nasihat dan rawatan daripada kesihatan profesional dengan SEGERA. Pemberhentian mendadak pengambilan produk yang mengandungi steroid tanpa pengawasan kesihatan profesional boleh menyebabkan simptom-simptom serius seperti lemah badan, kekeliruan dan tekanan darah rendah terutama bagi pengguna yang telah mengambil produk ini lebih dari beberapa minggu.

Orang awam diminta untuk memastikan produk yang digunakan adalah produk yang terdaftar di mana ia mempunyai hologram pelekat dan dilabel dengan nombor Pendaftaran MAL. Status pendaftaran sesuatu produk boleh dibuat melalui laman sesawang https //: npra.moh.gov.my atau menghubungi Bahagian Pendaftaran Farmasi Negara (NPRA) di talian 03-78835400.

DATUK DR. NOOR HISHAM ABDULLAH

KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA

Sumber: KKM

Tambah komen

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.