Siakap Keli

Ketagih Permainan Video? Awas, Kajian Sahkan Sebagai Penyakit Mental Serius

Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) telah mengesahkan ketagihan permainan video yang melampau sebagai gangguan kesihatan mental.

Malahan pertubuhan itu juga menganggap ketagihan terhadap permainan video adalah situasi kesihatan yang serius dan memerlukan pemantauan rapi.

“Permainan video yang keterlaluan telah disenaraikan sebagai masalah ketagihan,” demikian menurut WHO.

Klasifikasi ini bermakna, pakar kesihatan akan lebih peka dengan situasi ini supaya golongan terbabit akan mendapat bantuan sebaik mungkin, demikian kata Vladimir Poznyak, ahli Jabatan Kesihatan Mental dan Penyalahgunaan Bahan WHO kepada CNN.

“Ia situasi klinikal dan ia hanya boleh disahkan pakar terlatih,” katanya.

Penghasilan ICD-11 dijangka mampu merekod data berkaitan keselamatan dalam penjagaan kesihatan termasuk situasi di tempat kerja dapat dikenal pasti dan dikurangkan.

ICD-11 akan diperkenalkan di Perhimpunan Kesihatan Sedunia pada Mei 2019.

“ICS adalah fasa baharu untuk mengumpul maklumat kesihatan kerana ia mampu memberi maklumat terkini berkaitan penyakit,” kata Lubna Alansari, Penolong Pengarah Kesihatan (Metrik dan Ukuran Kesihatan) WHO.

ICD juga dilihat sebagai alat untuk mengesan trend dan statistik kesihatan di seluruh dunia di mana ia dilengkapkan dengan kira-kira 55,000 kod unik untuk kecederaan, penyakit dan punca kematian.

Ia turut menyediakan bahasa sejagat yang membolehkan pakar kesihatan berkongsi maklumat di seluruh dunia.

Sumber : India Today

Sha Rossa

Manis macam 'Rosalinda' tapi bukan dia.

Tambah komen

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.