Siakap Keli

Sinaran Matahari Bukan Penyebab Kanser Tapi Berpunca Dari “Sunblock”? Saintis Ini Beri Penjelasan

Tahukah anda kes-kes berkaitan kanser kulit semakin meningkat setiap tahun? Ramai berpendapat bahawa sinaran matahari menyebabkan kanser kulit dan mereka memilih untuk membeli pelbagai jenis krim pelindung matahari dipasaran.

Penyelidikan Elizabeth Plourde, Ph.D., saintis di California menunjukkan bahawa melanoma dan semua kanser kulit lain meningkat dengan ketara setelah penggunaan pelindung matahari selama lebih dari 30 tahun.

Krim pelindung matahari mengandungi bahan kimia yang mengandungi karsinogen dan bahan kimia endokrin yg dikenali sebagai Endocrine-disrupting Chemicals (EDC).

Matahari menjadi sumber kehidupan sejak azali mempunyai banyak manfaat kepada tubuh badan manusia.

Matahari Tidak Memudaratkan Kita

Matahari tidak membahayakan kita. Bahkan memberi tenaga kepada tubuh badan kita. Salah satu kajian utama terbaru diterbitkan oleh Institut Karolinska di Sweden pada tahun 2014.

Mereka menjalankan kajian dan hasil dari kajian itu mengatakan wanita yang mengelakkan diri dari terdedah pada cahaya matahari sebenarnya adalah dua kali ganda risiko meninggal dunia berbanding mereka yang terdedah pada cahaya matahari ketika melakukan aktiviti harian.

Sinaran A dan B

Gambar: Huffington Post

Umum mengetahui sinaran Ultraviolet(UV), namun tahukah anda terdapat UVA dan UVB?

Sinar Ultraviolet B (UVB) adalah penyebab utama kanser kulit dan sel-sel kulit. Bahan kimia yang membentuk faktor perlindungan matahari produk bertujuan untuk menghalang sinaran UVB.

Ultraviolet A sinar (UVA) menembusi lebih mendalam ke dalam kulit dan lebih sukar untuk disekat. Para saintis berpendapat tentang bahaya sinaran UVA dan ini berpotensi menjadi sangat berbahaya. Jadi kesimpulannya, kerosakan ray UVA jauh lebih jelas daripada UVB, mungkin lebih serius.

Salah Faham Terhadap Krim Pelindung Matahari

Tahap SPF krim pelindung matahari mempunyai kaitan dengan keupayaan produk untuk melindungi kulit daripada sinaran UVA. Produk-produk SPF yang tinggi melindungi sinaran matahari dari UVB tetapi bukan jenis cahaya matahari yang lain.

Oleh itu, mereka cenderung untuk menarik perhatian pengguna untuk terdedah di bawah sinar matahari lebih lama dan melindungi diri mereka dari sinaran UVA dan UVB.

Akibatnya, pengguna pelindung matahari yang konvensional mungkin mendapat kurang banyak sinaran matahari yang disebabkan UVB yang tidak melindungi, mereka lebih cenderung untuk menyerap radiasi UVA yang lebih merosakkan.

Philippe Autier, seorang saintis yang dahulunya bekerjasama dengan Agensi Penyelidikan Kanser Antarabangsa dan sebahagian daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia, telah menjalankan banyak kajian mengenai berjemur dan percaya bahawa produk SPF yang tinggi merangsang “perubahan mendalam terhadap matahari” yang mungkin merangkumi peningkatan melanoma serta risiko yang terdapat dalam beberapa kajian. Jadi, kini kita bebas menghabiskan sepanjang hari di pantai tanpa kerisauan.

Lebih Banyak Bahan Kimia

Produk SPF tinggi memerlukan kuantiti bahan kimia penapisan yang lebih tinggi daripada pelindung matahari SPF rendah atau minyak semula jadi. Sesetengah bahan ini boleh menimbulkan risiko kesihatan apabila mereka menembusi kulit. Mereka telah dikaitkan dengan kerosakan tisu, gangguan hormon yang berpotensi dan boleh mencetuskan reaksi kulit alergi.

Kajian menunjukkan bahawa produk SPF yang tinggi lebih baik dalam mengurangkan kerosakan kulit dan risiko kanser kulit, maka kemungkinan pendedahan kimia tambahan ini mungkin dibenarkan.

Perlindungan Matahari Semula jadi

Apabila kita berada di luar cahaya yang masuk ke dalam mata kita menghantar isyarat kepada kelenjar pituitari yang mencetuskan hormon untuk dilepaskan untuk perlindungan kulit.

Sekurang-kurangnya biarkanlah anak-anak keluar dan bermain di bawah sinar matahari untuk mengembangkan Vitamin D yang cukup sebelum membuang semua bahan kimia tersebut.

Nikmati sinaran matahari yang memberikan kesan yang sangat baik dan anda akan menjalani kehidupan bahagia yang sihat.

Sumber : Awareness Act

Amy Noreffaziera

Jatuh bangun sendiri.. Tiada apa yang mustahil selagi kita berusaha..
_Jinsei o tsuyoku shite tatakau (Keep strong and fighting for life)_ =D ..#Ridergirl #Amiey

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di