Siakap Keli

10 Manfaat Jika Anda Berhenti Merokok

Umum mengetahui merokok sememangnya tidak baik untuk kesihatan kerana bukan sahaja merisikokan si perokok, malah melibatkan orang-orang sekeliling mereka.

Mendapatkan kehidupan yang baik dan segar tanpa rokok adalah yang terbaik untuk seorang individu, tetapi bagaimana cara untuk berenti merokok?

Menurut HNS choice, berikut merupakan 10 manfaat jika anda berhenti merokok. Semoga bermanfaat kepada perokok yang ingin berusaha untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat.

Senang bernafas

Tahukah anda, apabila anda berhenti merokok, anda akan bernafas dengan lebih mudah. Hal ini kerana seseorang akan bernafas lebih mudah dan kurang batuk apabila mereka berhenti merokok kerana kapasiti paru-paru mereka meningkat sehingga 10% dalam tempoh 9 bulan.

Tambahan pula, dalam usia 20-an dan 30-an, kesan merokok pada kapasiti paru-paru anda mungkin tidak dapat dikesan, tetapi keupayaan paru-paru berfungsi secara semulajadi akan berkurangan.

Berhenti merokok memberi anda lebih banyak tenaga

Dalam masa 2 hingga 12 minggu setelah berhenti merokok, peredaran darah anda akan bertambah baik. Hal ini menjadikan semua aktiviti fizikal, termasuk berjalan dan berjalan menjadi lebih mudah.

Secara tidak langsung, anda juga akan memberi rangsangan kepada sistem imun anda dan menjadikannya lebih mudah untuk melawan selesema. Peningkatan oksigen dalam badan juga boleh mengurangkan keletihan dan sakit kepala.

Rokok dan stres

Kerana stres dirasakan lebih kurang sama seperti tekanan-tekanan lain, ianya mudah untuk mengelirukan tekanan normal dengan pengeluaran nikotin, jadi ia kelihatan seperti merokok dapat mengurangkan tekanan lain.

Namun, hakikat sebenarnya ialah sebaliknya. Malah, kajian saintifik menunjukkan tahap tekanan rakyat lebih rendah selepas mereka berhenti merokok.

Jika anda mendapati bahawa anda terdedah kepada stres, gantikanlah merokok dengan cara yang lebih baik untuk menangani stres seperti melakukan aktiviti riadah atau mencari hiburan lain seperti berkaraoke.

Berhenti merokok membawa kepada hubungan intim yang lebih baik 

Berhenti merokok juga dapat meningkatkan aliran darah badan, jadi meningkatkan kepekaan.

Lelaki yang berhenti merokok boleh mendapat ereksi yang lebih baik. Wanita mungkin mendapati orgasme mereka bertambah baik dan mereka menjadi lebih terangsang.

Kajian juga mendapati bahawa orang yang tidak merokok 3 kali lebih menarik untuk menjadi calon pasangan berbanding perokok.

Menghentikan merokok meningkatkan kesuburan

Wanita yang tidak merokok didapati lebih mudah untuk hamil berbanding wanita yang merokok kerana berhenti merokok dapat meningkatkan lapisan rahim dan mengurangkan kemungkinan mengalami keguguran. Bagi lelaki, boleh membuat sperma lebih kuat.

Yang paling penting, ia meningkatkan peluang melahirkan bayi yang sihat. Bayi yang terdedah kepada asap rokok akan menghidap pelbagai penyakit merbahaya seperti penyakit Asma.

Berhenti merokok meningkatkan bau dan rasa

Apabila anda berhenti merokok, deria bau dan rasa anda mendapat rangsangan yang lebih peka.

Anda mungkin akan menyedari bahawa selera dan bau makanan berbeza kerana mulut dan hidung anda telah pulih daripada ratusan bahan kimia toksik yang terdapat dalam rokok.

Berhenti merokok untuk kulit yang kelihatan lebih muda

Berhenti merokok juga dapat memperlahankan penuaan muka dan melambatkan kedutan di wajah.

Kulit bukan perokok mendapat lebih banyak nutrien, termasuk oksigen, dan berhenti merokok boleh memulihkan warna kulit si perokok.

Bekas perokok mempunyai gigi lebih putih dan nafas yang lebih segar

Memberhentikan pengambilan tembakau dapat mengurangkan karang pada gigi dan anda akan mempunyai nafas yang lebih segar.

Bekas perokok juga akan kurang risiko mendapatkan penyakit gusi dan kehilangan gigi mereka secara beransur-ansur.

Berhenti merokok untuk hidup lebih lama

Jangan terkejut, separuh daripada perokok tegar dijangka bakal menghidap pelbagai penyakit kronik yang berkaitan dengan merokok, termasuk penyakit jantung, kanser paru-paru dan bronkitis kronik yang menyebabkan kematian.

Lelaki yang berhenti merokok pada usia 30 tahun akan menambah 10 tahun ke dalam hidup mereka. Orang yang dapat mengatasi tabiat merokok dapat meningkatkan pada usia mereka 60 tahun, dapat menambah 3 tahun ke dalam hidup mereka.

Dalam erti kata lain, tiada istilah sudah terlambat untuk berhenti merokok. apabila seseorang berhenti merokok, ia bukan sahaja menambah umur dalam hidup anda, tetapi juga meningkatkan peluang anda untuk hidup di usia tua yang bebas penyakit yang lebih bahagia.

Rumah bebas rokok melindungi orang yang anda sayangi

Dengan berhenti merokok, anda akan melindungi kesihatan teman dan keluarga tersayang anda.

Bernafas dalam asap rokok meningkatkan risiko kanser paru-paru, penyakit jantung dan strok.

Manakala bagi kesan kepada kanak-kanak, ia akan menggandakan risiko mendapat penyakit dada, termasuk radang paru-paru, jangkitan telinga dan asma.

Mereka juga mempunyai 3 kali risiko mendapat kanser paru-paru di kemudian hari berbanding dengan kanak-kanak yang tinggal dengan bukan perokok.

Jadi, fikirkanlah sebaiknya sebelum membakar puntung rokok anda kerana hanya anda dan diri anda yang mampu mengubah tabiat diri sendiri.

Sumber : HNS choice.uk