Siakap Keli

Dr. Sheikh Muszaphar Kongsi 15 Kaedah Ajar Anak Ikut Cara Psikologi

Biasanya seorang ibu ada cara mereka mendidik anak dan bapa pula ada caranya tersendiri.  Walaubagaimana pun, peranan seorang bapa juga jelas amat penting bagi perkembangan emosi dan fizikal seorang anak.

Setiap bapa perlu sedar bahawa karakter yang ditunjukkan amat penting dimata anak-anak terutamanya anak perempuan yang selalu menjadikan seorang ayah itu idola yang menyuntik karakter penting di mata anak-anak.

Perkongsian daripada Dr. Sheikh Muszaphar, angakawasan negara ini boleh dijadikan rujukan untuk para ibu bapa.  Dr. Sheikh Muszaphar sememangnya terkenal dengan cara didikan anak-anak seawal usia bayi melalui laman Instagram miliknya.  Beliau sering memuatnaik sesi pembelajaran anak-anaknya sejak daripada kecil dan ramai ibu bapa yang telah terinspirasi dengan cara tersebut.

Mari kita baca 15 panduan penting bagi ibu bapa dalam membentuk anak-anak menggunakan teknik psikologi daripada Doktor.  Semoga bermanfaat.

Pic – Bella & Me at School Part 2 – Taken from my Parental talk It’s all about method! anak lelaki yang berpotensi jadi kenalan Bella nanti ehems: 1. Say ‘i love you’ pada setiap anak at least 10 times a day. 2. Jangan biarkan masa anak terbazir walau seminit. Isi dengan aktiviti educational. 3. Gunakan sebaiknya Golden Age anak2, iaitu usia 6 tahun pertama. Isi sebanyak mana ilmu (of course with right method) memandangkan fasa ini otak anak2 sedang berkembang dan amat tinggi potensi untuk ilmu yang dimasukkan jadi memori kekal dalam otak anak. 4. Inspire & encourage your kids to push their limit so that they will be tough, tak suka membuat alasan dan suka mencabar diri sendiri untuk berjaya. 5. Strict with your rules at the same time full of love. 6. Expose anak dengan macam2 aktiviti; Math, Flashcard, horse riding, aktiviti kebajikan dll. Anak akan cepat matang. 7. Kanak2 sukakan rutin. Stick with routine 8. Children never get tired. So gunakan sebaik-baik masa untuk mereka penuhi dengan pelbagai aktiviti. 9. Communicate communicate communicate! Knee down & bend down bila bercakap dengan anak (eye level) supaya mereka merasa apa yang kita cakap tu penting. 10. Never saya ‘no’ (its a one way communication). Use a lot of ‘WHY’. 11. Start young! Jadi bila besar, mereka tak cepat penat, kita juga tak penat. 12. Home environment. Bekalkan kemudahan yang kondusif untuk anak-anak belajar. Jangan gaduh depan anak. 13. Belajar bahasa. Kanak-kanak sangat mudah belajar bahasa baru. 14. Identify signs of stress & reschedule. 15. EDUCATION STARTS AT THE AGE OF 6, BUT LEARNING BEGINS AT BIRTH. Semoga perkongsian bermanfaat. Dipersilakan share. Terimakasih sekali lagi buat penulis artikel – semoga bermanfaat untuk semua . Salam Jumaat Everyone… ?

A post shared by Dr Sheikh Muszaphar Shukor (@drsheikhmuszaphar) on

Sumber: Instagram Dr. Sheikh Muszaphar

Nur Farra

writ.er / [rahy-ter]
-noun
1. a peculiar organism capable of transforming caffeine into books.

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di