Siakap Keli

Ubat Sakit Jantung Ini Ditarik Balik, Potensi Kanser

Jabatan Kesihatan Hong Kong, mengarahkan dua pemborong perubatan berlesen, iaitu Actavis Hong Kong Limited dan Hong Kong Medical Supplies Ltd (HK Medical), untuk menarik balik lima produk yang mengandungi valsartan dari pasaran sebagai langkah berjaga-jaga pencemaran yang dikesan dalam bahan mentah.

Produk yang terjejas:

Produk Nombor Pendaftaran Hong Kong Pemegang sijil pendaftaran
Tablet 160mg Valtensin HK-61786 Actavis
Tablet 80mg Valtensin HK-61787 Actavis
Tablet HCT Valtensin 160 / 12.5mg HK-61784 Actavis
Valtensin HCT tablet 80 / 12.5mg HK-61785 Actavis
Tablet Valsartan Stada 80mg HK-60794 HK Medical

Jabatan Kesihatan terlibat, melalui sistem pengawasannya, memperhatikan bahawa valsartan bahan mentah yang dihasilkan oleh pengeluar di Tanah Besar dan digunakan dalam produk farmaseutikal tertentu sebagai bahan aktif didapati mengandungi kekotoran, N-nitrosodimethylamine (NDMA). NDMA diklasifikasikan sebagai karsinogen manusia yang mungkin (bahan yang boleh menyebabkan kanser) berdasarkan hasil ujian makmal. 

Menurut penyiasatan awal pengeluar Tanah Besar, kehadiran NDMA dalam bahan mentah valsartan dipercayai berkaitan dengan kaedah produksinya.

Produk yang mengandungi Valsartan adalah ubat preskripsi yang digunakan untuk merawat hipertensi dan kegagalan jantung. Mereka boleh didapati sebagai produk bahan tunggal atau digabungkan dengan bahan aktif yang lain. 

Doktor di Hong Kong telah dinasihatkan untuk berhenti memberi ubat yang memberi kesan kepada kira-kira 30,000 pesakit.


Menurut Actavis dan HK Medical, produk di atas telah dibekalkan kepada doktor swasta dan farmasi tempatan. Produk Valtensin 80mg dan 160mg juga telah dibekalkan kepada Pihak Berkuasa Hospital.

Nasib baik untuk rakyat Malaysia, Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia telah mengeluarkan kenyataan akhbar , mengatakan bahawa ubat-ubatan Valtensin ini tidak didaftarkan di Malaysia yang bermaksud mereka tidak dibenarkan dijual di Malaysia. Beliau menasihati semua orang untuk hanya membeli ubat-ubatan yang didaftarkan secara sah di Malaysia untuk memastikan keselamatan produk.

Sumber: Hong Kong Government

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di