Siakap Keli

Gantung Diri Punca Kematian Vasanthapiriya – Pakar Forensik

Mahkamah Koroner hari ini diberitahu bahawa kematian pelajar Tingkatan Dua M.Vasanthapiriya adalah berpunca daripada mengantung diri.

Perkara itu dimaklumkan oleh Pakar Forensik Hospital Pulau Pinang Dr P. Chandroth Navin pada prosiding inkues hari ini.

Dr Chandroth, 35, saksi ke-11 pada prosiding inkues untuk menyiasat punca kematian pelajar itu yang meninggal dunia selepas mengantung diri, dipercayai kerana malu selepas dituduh mencuri telefon pintar gurunya, juga berkata terdapat kesan pelelasan ligatur pada kulit di sekeliling lehernya.

Beliau berkata kesan itu dapat dilihat pada bahagian luaran leher yang menganjur ke bahagian posterior sisi leher dalam arah menegak ke belakang telinga.

“Kesan itu yang jelas kelihatan di sekeliling leher berukuran 22 sentimeter (cm) dengan lebar 1 cm. Pada bahagian anterior leher, kesan itu terletak 7cm di bawah dagu dan 7 cm di atas ‘sternal notch’. Hujung belah kanan terletak di 4.5cm dari ‘mastoid process’ dan hujung belah kiri terletak 4cm dari kiri “mastoid process’,” katanya.

Dr Chandroth berkata juga terdapat pelelasan di bahagian tengah dada, satu garisan calar di bahagian atas dada kanan dan kesan calar di kiri dan kanan dada.

Beliau berkata pemeriksaan dalaman yang dijalankan pada tengkorak pelajar itu mendapati tiada sebarang keretakan.

“Tulang rusuk pertama, ketiga, keempat dan kelima di bahagian kanan dan yang pertama hingga ketiga di bahagian kiri mengalami keretakan,” katanya.

Vasanthapiriya meninggal dunia di Unit Rawatan Rapi Hospital Seberang Jaya pada 3.35 pagi, 1 Feb lepas.

Pendengaran di hadapan Koroner Norsalha Hamzah bersambung 27 Julai. – Bernama

Azmil

The best preparation for tomorrow is doing your best today. :)

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di