Siakap Keli
BERNAMA (2018) HAK CIPTA TERPELIHARA

Had Belian Barangan Bercukai Untuk Pelancong Di Langkawi Naik Jadi RM 1000 – Tun Dr Mahathir

Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mengumumkan had belian barangan bercukai untuk pelancong dari tanah besar yang membeli-belah di di Langkawi dinaikkan daripada RM 500 kepada RM 1000.

Menurut beliau yang juga Ahli Parlimen Langkawi, langkah itu bagi menggalakkan kedatangan lebih ramai pelancong ke pulau itu, sekaligus meningkatkan sosio ekonomi penduduk setempat.

“Saya belum dapat kelulusan daripada rakan-rakan saya dalam kerajaan berkenaan banyak mana penduduk dari tanah besar boleh beli di Langkawi dan bawa ke tanah besar.

BERNAMA (2018) HAK CIPTA TERPELIHARA

“Tapi walaupun belum dapat kelulusan saya nak juga isytihar di sini bahawa kita akan membenarkan pelancong dari tanah besar yang beli-belah di Langkawi ini, mereka tak payah bayar cukai (jika berbelanja sehingga) RM1,000, bukan RM500 (sebelum ini),” katanya ketika berucap merasmikan Pusat Khidmat Ahli Parlimen Langkawi di Langkawi City di sini hari ini, lapor BERNAMA.

Bagaimanapun beliau berkata had itu tidak termasuk untuk barangan seperti arak dan rokok yang membahayakan kesihatan.

Beliau pada masa yang sama turut memberi jaminan bahawa pulau itu akan kekal dengan taraf bebas. Namun katanya walaupun  Langkawi terkenal sebagai destinasi pelancongan dunia, ia masih memerlukan lebih banyak pelaburan dari luar.

“Kita masih perlukan banyak pelabur untuk adakan projek dan membina kilang maka (agar) orang Langkawi akan dapat peluang kerja dan dapat gaji seterusnya meningkatkan pendapatan mereka, tapi kenalah buat kerja.

“Kerajaan dulu senang tak buat kerja pun dia bagi duit, tapi kita tak curi duit, bila tak curi duit nak bagi duit percuma susah sikit, tapi saya yakin orang Langkawi ini rajin-rajin belaka, mereka akan bekerja dan harap saraan yang baik dari majikan mereka,” katanya.

BERNAMA (2018) HAK CIPTA TERPELIHARA

Sehubungan itu beliau turut menyeru seluruh penduduk di parlimen itu agar melayan pelancong yang datang bercuti di pulau itu dengan baik supaya imej Langkawi di mata dunia dapat dinaikkan lagi sekali gus menarik lebih ramai pelancong.

Terdahulu, Dr Mahathir meninjau pusat khidmat beliau yang terletak di Langkawi City dan beramah mesra bersama lebih 500 penduduk yang hadir di majlis itu.

Sumber : BERNAMA

Fazidi

Dulu suka menulis. Sekarang suka menaip.

Tambah komen

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.

error: