Siakap Keli

(Video & Gambar) 124 Kali Gempa Susulan Sehingga Pagi ini Di Lombok, Angka Korban Cecah 82 Orang

Gempa kuat yang telah melanda pulau Lombok petang semalam telah mengorbankan sekurang-kurangnya 82 orang menjadikan ianya angka tertinggi selepas gempa pada minggu lalu yang membunuh kira-kira 17 orang.

Gempa susulan terus terjadi, sehingga pagi ini, 14 kali gempa susulan berlaku.  Menurut Ketua Bahagian Gempa, Harry Tirto berkata, “setakat jam 6 pagi Isnin, tercatat sebanyak 124 gempa bumi susulan.”

Gempa berukuran 7 kali ganda itu melanda pada kedalaman 15 kilometer awal malam Ahad di bahagian utara Lombok, mencetuskan peringatan tsunami ringkas dan merosakkan bangunan sejauh Denpasar di Bali. Ia diikuti oleh gempa susulan setinggi magnitud-5.4.

Di Lombok, beribu-ribu orang melarikan diri dari rumah mereka untuk berkumpul di ruang terbuka, tetapi amaran tsunami dikeluarkan setelah gelombang mencapai 15 sentimeter tinggi yang telah dicatatkan di tiga buah kampung.

Wartawan ABC di Indonesia, David Lipson berkata seorang saksi di Kepulauan Gili yang berdekatan melaporkan beribu-ribu orang melarikan diri ke tempat yang lebih tinggi.

Perdana Menteri Malcolm Turnbull, Australia menghubungi Presiden Indonesia hari ini untuk menawarkan bantuan bagi menangani gempa bumi tersebut.

“Kami sentiasa menghubungi jiran-jiran kita apabila berlaku bencana alam,” katanya.

Turnbull berkata tidak ada laporan setakat ini melibatkan warga Australia yang cedera.

 

“Namun ada pelancong warga Australia yang turut merasakan gegaran kuat, termasuk Menteri Peter Dutton yang berada di persidangan kaunter keganasan di Lombok,” katanya.

“Terdapat ramai warga Australia di Indonesia, jadi perkhidmatan konsular kami akan melakukan segala yang mereka mampu untuk memastikan keselamatan warga Australia.”

Dutton berkata delegasinya selamat tetapi terpaksa dipindahkan dari hotelnya.

“Sangat berterima kasih kepada polis dan pihak berkuasa Indonesia dan AFP,” katanya.

Gempa telah memberi kesan beberapa daerah di Indonesia termasuk Bali.

“Saya menonton TV apabila saya berasa goncang besar,” kata Harian, seorang wanita penduduk Lombok.

Seperti Bali, Lombok terkenal dengan pantai dan gunung. Hotel dan bangunan lain di kedua-dua lokasi tidak dibenarkan melebihi had tinggi yang ditetapkan.

Indonesia terdedah kepada gempa bumi kerana lokasinya di “Ring of Fire” di Pasifik, sebuah arca gunung berapi dan garis-garis sesar di Pasifik.

Pada bulan Disember 2004, sebuah gempa bumi besar-besaran 9.1 di pulau Sumatra mencetuskan tsunami yang membunuh 230,000 orang.

Artikel:

(Video) Gempa Bumi Skala 7.0 Landa Lombok Sekali Lagi, Gempa Terbesar Selepas 13 Tahun, 3 Dilaporkan Maut

Sumber: ABC News

Tambah komen

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.