Otak manusia adalah salah satu daripada jentera yang paling luar biasa. Malah hingga ke hari ini, para saintis, penyelidik, dan doktor masih berusaha untuk membuka kunci rahsia dan misteri mengenai otak manusia.

Antara hasil kajian yang diperoleh dari para saintis ialah seperti berikut :

 1. Muzik boleh membaiki kerosakan otak. Pakar terapi muzik sering menggunakan gaya nyanyian dengan kata-kata dan frasa mudah untuk menggalakkan ucapan perbualan apabila bekerja dengan pesakit stroke atau kecederaan otak traumatik. Muzik yang diproses di sebelah kanan otak manakala ucapan diproses di sebelah kiri. Jadi,kedua-dua belah otak berfungsi seiring. Hubungan antara dua hemisfera ini mewujudkan laluan baru dan membaiki bahagian otak yang rosak melalui rangsangan ini.
 2. Muzik adalah ubat semulajadi. Telah terbukti bahawa muzik mengaktifkan bidang otak yang juga berkaitan dengan ingatan, emosi, dan perancangan motor otak apabila otak anda mendengar dopamin muzik dilepaskan. Dopamin merupakan hormon yang sama apabila anda bersenam, makan makanan kegemaran anda, bersosial. Muzik juga boleh digunakan untuk mengurangkan kemurungan, mengurangkan tekanan dan kebimbangan, dan memperbaiki mood seseorang.
  Gambar : LoperOnline.com

   

 3. Muzik boleh meningkatkan ingatan. Sebagaimana dinyatakan sebelum ini, otak manusia memproses muzik di kawasan yang sama dengan kenangan dicipta dan disimpan. Apabila kita mendengar satu lagu yang kena dengan kehidupan kita, secara tiba-tiba kita akan mengingat masa dari masa lalu yang berkaitan dengan melodi atau lirik lagu itu. Otak akan melahirkan perasaan positif melalui lagu dan memori juga sedang dicipta. Sebaik sahaja otak kita mengaitkan ingatan positif dengan lagu, ia meningkatkan keupayaan kita untuk mengingati perkara-perkara tertentu, seterusnya meningkatkan ingatan.
  Gambar : Nadhie Wueen

   

 4. Muzik merangsang seluruh otak anda. Muzik adalah satu-satunya aktiviti yang merangsang seluruh otak anda. Menggunakan MRI, sebuah pasukan penyelidikan dari Universiti Jyväskylä di Finland, mendapati bahawa dengan mendengar muzik, kawasan pendengaran dan rangkaian neural skala besar otak dirangsang. Penyelidik juga mendapati bahawa komponen muzik, seperti irama, timbre, dan nadi muzik membangkitkan respons yang berbeza dari otak(2).

Muzik menggambarkan Perasaan

Gambar : MusicGol.com

Muzik sering dikaitkan dengan perasaan. Setiap lagu berbeza genre tertentu boleh membuat kita berasa gembira, sedih, bertenaga, atau santai. Kerana muzik boleh memberi kesan sedemikian kepada minda dan kesejahteraan seseorang, jadi tidak hairanlah bahawa terapi muzik telah dipelajari untuk digunakan dalam menguruskan pelbagai keadaan perubatan(3).

Menurut teori perubatan Cina, lima organ dalaman dan sistem meridian dipercayai mempunyai nada muzik yang bersesuaian yang digunakan untuk menggalakkan penyembuhan(3).

Jenis muzik berbeza dalam jenis rangsangan neurologi yang dibangkitkan. Sebagai contoh, muzik klasik telah ditemui untuk menyebabkan keselesaan dan kelonggaran manakala muzik rock boleh menyebabkan ketidakselesaan. Muzik boleh mencapai kesan terapeutiknya sebahagiannya dengan meningkatkan ambang kesakitan(3).

Bagaimana Terapi Muzik Dijalankan?

Gambar : careerexploration.appstate.edu

Apabila seseorang mengarang muzik, menyanyi, bermain alat muzik, menyusun, atau mencipta bait-bait lagu, seseorang itu menggunakan teknik aktif. Manakala, teknik penerimaan adalah sebaliknya kerana melibatkan mendengar muzik melalui tarian atau analisis lirik.

Teknik-teknik aktif ini biasanya digabungkan semasa rawatan dan digunakan sebagai titik permulaan untuk perbincangan perasaan, nilai-nilai, dan matlamat.

Seorang ahli terapi muzik akan memastikan jenis dan bentuk muzik yang dipilih, serta masa intervensi muzik yang sesuai untuk memenuhi keperluan individu dalam terapi. Oleh itu, para ahli terapi cuba memastikan lirik dan melodi muzik yang dipilih sesuai dengan mood dan keadaan psikologi pesakit(4).

Penulisan lagu biasanya digunakan dalam terapi muzik dan mereka akan menulis lagu-lagu asli atau mengubah suai yang sedia ada. Seseorang mungkin mengubah suai lagu dengan menukar beberapa perkataan atau garisan, menambah ayat-ayat baru, atau menulis lirik baru sepenuhnya untuk menyesuaikan lagu yang ada mengikut mood mereka pada masa itu(4).

Gambar : Lihat.co.id

Terapi muzik boleh digunakan dalam pelbagai cara:

 • Nyanyian atau frasa pendek yang ditetapkan untuk melodi mudah sering dapat meningkatkan pengeluaran ucapan dan kelancaran(bagi pesakit strok).
 • Bermain melodi di piano atau bermain drum. Cara ini dapat membina  rangsangan berirama.
 • Seorang ahli terapi akan memainkan muzik untuk kanak-kanak yang menghidap autisme yang mempunyai kemahiran sosial yang terhad dan meminta mereka untuk membayangkan keadaan emosi orang yang mencipta muzik atau orang yang bermain. Ianya membantu seseorang yang mengalami autisme untuk memperkuat keupayaan untuk mempertimbangkan emosi orang lain yang sedang mengalami(4).

Kelebihan Dan Kekurangan Terapi Muzik

Kelebihan:

– Meningkatkan kemahiran kawalan tingkah-laku.

– Meningkatkan kemahiran penglihatan dan pendengaran.

– Meningkatkan kemahiran akedemik

– Meningkatkan kemahiran berkomunikasi.

– Meningkatkan kemahiran bermuzik.

– Meningkatkan kemahiran berseronok.

Gambar : Medical News Today
Kekurangan : 

Walaubagaimana pun, terdapat kekurangan dalam terapi muzik dan nyanyian ini iaitu perbezaan individu yang mempunyai cita rasa muzik yang berbeza. Contohnya dalam satu kelas, terdapat murid menyukai irama dan melodi yang lembut dan ada yang menyukai muzik lantang.

Perkara ini sedikit sebanyak menggangu proses pengajaran dan pembelajaran dalam kelas dan berkemungkinan besar objektif tidak pengajaran tidak akan tercapai. Begitu juga jika berkaitan dengan apabila pakar meilih lagu sesuai untuk pesakitnya. Pihak pakar muzik akan memilih lagu yang sesuai untuk memulihkan pesakitnya, namun belum tentu pesakit akan dapat menerima genre lagu yang dipilih.

Gambar : The Atlantic

Terapi muzik juga tidak dapat menolong pesakit sepenuhnya untuk menghilangkan tekanan yang mereka hadapi kerana terapi muzik hanya tertumpu sesetengah tekanan. Tiada jaminan yang khusus yag dapat dijamin oleh pihak pakar kerana apabila melibatkan penyakit tekanan, sebarang perubahan atau kesembuhan bergantung kepada pesakt itu sendiri(5).

Jika pesakit tidak menerima genre lagu yang diberi pakar atau tidak mempraktikkan ape yang disarankan oleh doktor, ianya tidak akan berkesan dan sekali gus tidak akan menyembuhkan pesakit(5).