Siakap Keli

PLKN Dan BTN Akan Dimansuhkan Serta-Merta – Syed Saddiq

Kerajaan bersetuju untuk memansuhkan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) dan Biro Tata Negara (BTN) dengan serta-merta, kata Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Beliau berkata keputusan itu telah dipersetujui dalam mesyuarat Kabinet minggu lalu setelah mendapati PLKN dan BTN telah disalah guna bagi tujuan indoktrinasi fahaman tertentu.

Menurutnya kedua-dua program berkenaan akan digantikan dengan program baharu yang akan memberi fokus dalam membentuk belia yang berwawasan.

“Buat masa ini, semua pegawai dan aset PLKN dan BTN akan diletakkan di bawah jagaan Kementerian Belia dan Sukan sebelum program baharu itu diperkenalkan.

“Perjumpaan dengan semua pemegang taruh yang terlibat akan ditetapkan, kita akan turut berjumpa dengan pihak Khazanah (Nasional Berhad) supaya boleh dilakukan satu kolaborasi dalam merangka program ini, “ katanya dalam sidang media di lobi Parlimen di sini, hari ini.

Dalam perkembangan berasingan, Syed Saddiq berkata program 1Malaysia For Youth (iM4U) akan distruktur semula bagi memastikan objektif sebenar program tersebut dapat dilaksanakan.

Beliau berkata ini kerana, pihaknya mendapati, program tersebut telah disalah guna bagi tujuan politik.

“iM4U akan kita baik pulih dalam membawa budaya kesukarelawan kepada anak muda. Lantikan di bawah program ini juga akan dilihat semula supaya hanya mereka yang layak dan mempunyai pengalaman dalam program kesukarelawan sahaja akan dilantik,” katanya.

Dalam pada itu, ketika diminta mengulas mengenai program kebajikan dan bantuan Yayasan Kebajikan Atlet Kebangsaan (YAKEB) yang mungkin terpaksa diberhentikan susulan kehabisan dana, Syed Saddiq berkata kementeriannya telah bersetuju untuk memberi bantuan.

Jelasnya, beliau telah bertemu dengan Ketua Setiausaha kementeriannya Datuk Lokman Hakim Ali dan bersetuju untuk menyampaikan peruntukan kepada YAKEB, namun jumlah peruntukan tersebut akan diumumkan kelak. – Bernama

Azmil

The best preparation for tomorrow is doing your best today. :)

Editor: Azmil

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di