Siakap Keli

KKM Belum Bincang Sama Ada Tindakan Akan Dikenakan Terhadap Dr Ilyani

Kementerian Kesihatan (KKM) belum mengadakan perbincangan sama ada tindakan akan dikenakan atau tidak terhadap seorang pegawai perubatan yang menulis surat terbuka berhubung isu lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT).

Menterinya Dr Dzulkefly Ahmad berkata Dr Nur Ilyani Mohamed Nawawi yang bertugas seperti biasa di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZII) di sini, ada menyatakan bahawa kenyataannya berkaitan LGBT adalah pandangan peribadinya.

“Perkara ini saya akan ambil perhatian dan tidak dapat buat apa-apa lagi tentang perkara itu kerana belum ada apa-apa perbincangan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Perubatan Integratif di Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia (USM) Kubang Kerian di sini, hari ini.

Baru-baru ini, surat terbuka yang ditulis Dr Nur Ilyani kepada aktivis masyarakat Datin Paduka Marina Mahathir berkaitan isu LGBT yang disiarkan di laman sosial Facebook miliknya menjadi tular dalam media sosial.

Susulan surat terbuka itu, beliau dikatakan telah diadukan kepada Biro Pengaduan Awam oleh satu kumpulan yang menggesa pegawai perubatan itu dikenakan tindakan tatatertib oleh pihak majikan iaitu KKM.

Dalam perkembangan lain, Dzulkefly berkata KKM akan mengembangkan penawaran perkhidmatan Perubatan Tradisional dan Komplementari (PTK) ke peringkat penjagaan kesihatan primer berikutan penerimaan positif dan tinggi daripada orang ramai.

Beliau berkata perkhidmatan PTK itu kini terdapat di 15 hospital kerajaan dan menawarkan enam modaliti iaitu urut tradisional, akupunktur, shirodhara, terapi basti luaran, terapi varman dan rawatan herba sebagai rawatan sampingan kepada pesakit kanser.

“Setiap perkhidmatan PTK yang ditawarkan adalah berpandukan garis panduan amalan yang dibangunkan oleh Kementerian Kesihatan di mana indikasi perkhidmatan, regim, prosedur kerja perkhidmatan dan sistem rujukan yang ditetapkan,”katanya.

Beliau berkata kementerian sentiasa berusaha untuk memastikan amalan PTK yang selamat dan berkualiti diberikan kepada rakyat Malaysia. – Bernama

BACA: Petisyen Solidariti Buat Dr. Ilyani Dilancarkan, Seramai 46,000 Individu Telah Tanda Tangan Setakat Ini

BACA: Surat Terbuka Seorang Doktor Kepada Marina Dihantar Ke Biro Pengaduan Awam, Doktor Terbabit Digesa Tindakan Tatatertib

Azmil

The best preparation for tomorrow is doing your best today. :)

Editor: Azmil

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di