Siakap Keli

Setia Kepada Kerajaan Jangan Sampai Terima Arahan Buat Jenayah

Kesetiaan penjawat awam seperti Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD), polis dan tentera kepada kerajaan tidak sepatutnya sehingga sampai ke tahap mengikut arahan yang bertentangan dengan undang-undang, kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata jika pegawai kerajaan mendapati tugas yang diberikan adalah jelas salah atau berunsur jenayah, mereka tidak seharusnya mengikut sahaja arahan tersebut.

“Anda tidak perlu ikut semua arahan. Hanya ikut arahan yang tertakluk di bawah dasar-dasar kerajaan,” katanya pada sesi town hall bersama 3,500 PTD di sini hari ini, yang turut dihadiri Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, menteri-menteri kabinet dan Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa.

“Kalau saya sebagai perdana menteri suruh bunuh orang, adakah anda akan buat? Ada beza antara arahan yang mengikut dasar tertentu dengan arahan melakukan jenayah,” katanya.

Dr Mahathir berkata adalah salah jika pengawai kerajaan menerima arahan untuk melakukan jenayah, seperti menyembunyikan bukti jenayah. – Bernama

Azmil

The best preparation for tomorrow is doing your best today. :)

Tambah komen

Sumbang Artikel Anda

Anda suka menulis dan berkongsi? Tetapi tiada medium yang sesuai? Anda dialu-alukan untuk menulis di Siakap Keli sekiranya penulisan anda itu suatu perkara yang manfaat.

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di