Siakap Keli

Berjayakah Seseorang Jika Masih Menyimpan Sifat Malas Dalam Diri?

Rasa malas merupakan sejenis penyakit mental. Kenapa dikatakan penyakit mental? Siapa pun yang mengalami rasa malas ini akan sedikit sebanyak mengganggu kerja seharian dan ini jelas sangat merugikan.

Kejayaan seseorang dalam kerjaya dan kehidupan umumnya tidak akan tercapai  jika seseorang itu pemalas. Rasa malas juga menggambarkan hilangnya motivasi seseorang untuk melakukan pekerjaan atau apa yang sesungguhnya dia inginkan.

Sifat malas membuatkan seseorang menjadi tidak produktif dan menyebabkan badan terasa lesu, tidak semangat dan tidak dapat memberikan idea yang bernas. Akibatnya seseorang yang malas tidak ada kekuatan yang membuat mereka melakukan sesuatu. Kalau dibiarkan saja, penyakit malas ini akan semakin ‘kronik’(1).

Malas Itu “Penyakit Hati” yang Mematikan

Gambar :Success Yeti

Penyakit malas adalah satu penyakit hati yang bahaya jika dibiarkan bebas berkeliaran tanpa adanya pengendalian diri (control of self ) dan sudah pasti akan merugikan diri sendiri.

Seseorang yang berjaya menyembuhkan diri dari penyakit malas ini melalui pelbagai terapi adalah orang yang tentunya mempunyai niat besar untuk berubah haluan, memiliki semangat tinggi untuk keluar dari kemalasan diri(2).

Punca Seseorang Menjadi Malas

Gambar :Limmud TLV
 • Suka Menangguh – Seseorang yang suka menangguh-nangguhkan kerja akan menjadi pemalas apabila lama menangguhkan kerja tersebut. Sebaiknya cuba elakkan dari menangguhkan kerja yang diberi dan siapkan mengikut waktu yang ditetapkan.
 • Sikap Tidak Bertanggungjawab – Didik diri agar menjadi seorang yang bertanggungjawab dalam melakukan sesuatu tugasan dan jadikan ia sebagai amalan seharian dalam hidup.
 • Keletihan – Tidur adalah sangat penting untuk kelancaran aktiviti pada keesokan harinya. Seseorang yang kurang mendapat tidur yang sepatutnya semakin besar kemungkinan seseorang itu menjadi malas(3).

Otak Si Pemalas Lemah

Otak orang malas juga tidak akan berfungsi dengan baik. Mereka mempunyai ingatan yang lemah dan mengambil banyak masa untuk menjawab apa-apa soalan.

Kadang-kadang, mereka tidak memahami persoalan itu, sehingga tidak dapat menjawabnya. Untuk menjadi pintar, mahir dan cekap, kita harus keluar dunia kemalasan dan rajin untuk berusaha(4).

Gambar :Medium

Menjadi malas bukan sahaja menghalang kemajuan seseorang menuju kejayaan tetapi juga mempunyai kesan negatif terhadap keyakinan diri. Seseorang yang rajin akan tetap aktif dan berjaya menyiapkan segala tugasan yang diberi manakala orang yang bersikap pemalas akan sebaliknya(5).

Kesan

         1) Tiada Kalori Dibakar

 • Apabila kita malas, badan kita tidak membakar kalori yang mencukupi yang boleh membawa kepada penambahan berat badan dan banyak masalah kesihatan pada masa akan datang. Jumlah senaman terbaik yang perlu anda dapatkan ialah lima hari seminggu dan tetap aktif juga dapat membantu anda menyelesaikan tugas-tugas lain dengan berkesan.
 • Tanpa sebarang senaman, anda mungkin dapati peningkatan tekanan darah anda dan ini akan membawa anda ke risiko yang lebih tinggi untuk merawat kanser atau mengalami serangan jantung(5).

  2) Menuju kemurungan.

 • Kesabaran boleh menyebabkan kemurungan dan juga meningkatkan tahap tekanan anda dalam proses. Apabila anda tidak aktif, terdapat juga penurunan harga diri anda. Dalam banyak kes, kemurungan itu sendiri boleh menyebabkan kemalasan juga jadi penting untuk kekal aktif.
 • Dengan tetap aktif, tubuh anda mengeluarkan bahan kimia yang membuat anda berasa baik seperti endorphin dan ini, sebagai hasilnya, membantu anda berasa lebih baik dan membawa kepada kesihatan yang lebih baik(5).

  3) Menimbulkan pelbagai masalah kesihatan.

 • Badan kita dibuat dengan cara yang mengalu-alukan aktiviti dan apabila anda tidak aktif, terdapat peningkatan risiko masalah seperti penyakit kronik, diabetes, penyakit mental dan lain-lain.
 • Warga tua mungkin terpengaruh oleh ini jika mereka tidak aktif atau malas. Latihan juga membantu kami dalam meningkatkan prestasi keseluruhan kami dan membantu kami untuk hidup selama mungkin(5).

Cara Mengatasi Sifat Malas

1) Buat jadual  – Ini akan membantu seseorang dengan menunjukkan senarai tugas yang perlu diselesaikan. Tetapkan matlamat dan urus masa dengan sebaik mungkin dapat membantu menghilangkan sifat malas seseorang. Persekitaran yang bersih benar-benar boleh membuatkan kita berasa lebih tenang dan rajin untuk melakukan tugasan mengikut masa yang ditetapkan(5).

Gambar :www.slate.com

2) Suka diri sendiri – Jadikan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dan berbangga setelah menyelesaikan matlamat atau tugasan yang telah ditetapkan. Dengan meletakkan harapan terhadap  diri sendiri dapat membuatkan seseorang lebih berusaha untuk menggembirakan diri dan juga orang lain(5).

Gambar :Lifehack

3) Bersenam dan makan makanan sihat – Bersenam dan makan makanan yang sihat adalah salah satu cara terbaik untuk terus aktif dan sihat. Ianya mempunyai begitu banyak faedah seperti meningkatkan metabolisme badan dan menjadikan aliran darah lebih cepat.

Gambar :Iluminasi

Apabila bersenam, ia memberikan badan seseorang kekal bertenaga yang dapat membuat anda bergerak sepanjang hari dan anda tidak mudah tayar. Bersenam juga membantu anda mengekalkan keseimbangan dan mengurangkan risiko masalah kesihatan(5).

Makan makanan yang sihat akan membantu memberi anda nutrien penting yang dapat menjaga tubuh supaya kekal aktif dan sihat.

4) Kekal fokus – Tetap fokus dan yakin bahawa diri mempunyai potensi untuk melantun dan terus mencapai apa yang dimahukan(5).

Gambar :Dodie Jacobi

 

Rujukan

 1. Ilmu Psikologi
 2. Dreamer
 3. Thrive Work
 4. India Study Channel
 5. End Belly Fat.com

Amy Noreffaziera

Jatuh bangun sendiri.. Tiada apa yang mustahil selagi kita berusaha..
_Jinsei o tsuyoku shite tatakau (Keep strong and fighting for life)_ =D ..#Ridergirl #Amiey

Editor: Amy Noreffaziera

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di