“Dulu Tahu ‘Kecek Kelate’ Je,” Pengawal Masjid Putra Ini Kini Kuasai 7 Bahasa Untuk Komunikasi Dengan Pelancong

Seorang pegawal keselamatan, Khairul baru-baru ini menarik perhatian pihak media apabila mengakui fasih 7 bahasa supaya mudah untuk bertutur dengan pelancong asing.  Lelaki berasal dari Kelantan ini mula bekerja di Masjid Putra, Putrajaya kira-kira 15 bulan lalu dan memutuskn untuk mempelajari bahasa berbeza untuk memudahkan urusan komunikasi antara pelancong.

Khairul bekerja selama 12 jam sehari dan itu tidak menghalangnya daripada mempelajari bahasa baru sebelum tidur.

Sebelum ini Khairul hanya fasih bercakap dialek Kelantan dan mula menyedari bahawa orang ramai tidak dapat memahami dialek tersebut.  Daripada situ, dia mula mempelajari bahasa Melayu asli dan selepas 3 bulan, dia mula dapat berkomunikasi dalam bahasa Melayu dengan lancar.

Sehingga kini, Khairul bukan sahaja fasih berbahasa Melayu tetapi 6 bahasa lain seperti Mandarin, Vietnam, Korea, Jepun, Parsi dan Bahasa Inggeris.

“Masjid ini merupakan salah satu destinasi pelancongan, jadi kita perlu memahami bahasa mereka kerana ada sesetengah pelancong yang tidak fasih bahasa Inggeris.  Untuk memudahkan mereka, kita sendiri perlu mempelajari bahasa mereka.”

Oleh kerana dia tidak menghadiri kelas bahasa yang formal, pemandu pelancong dan pelancong adalah guru terbaiknya. Setiap kali mereka membetulkan bahasa Khairul, dia akan memasukkannya ke dalam buku nota dan mempelajari ucapan yang tepat dengan sebutan yang betul.


“Tidak kira sama ada mereka pelancong atau pemandu pelancong, saya akan mengambil inisiatif untuk bertanya kepada mereka, dan mereka lebih senang menjawab soalan saya,” tambah Khairul.

Khairul memberitahu, dia akan menggunakan bahasa yang baru diperoleh dalam masa seminggu untuk membiasakan dirinya. Kemudian, mengambil proses pembelajaran dengan serius dan akan bermula dari adjektif dan sebutan, sebelum bergerak ke frasa dan pembinaan ayat.


Khairul berkata bahawa pelancong lebih bersedia mematuhi arahannya jika dia bercakap dalam bahasa mereka. “Pelancong yang berpakaian tidak patuh dengan peraturan masjid akan meminjam jubah (dari masjid). Kami akan menasihatkan wanita memakai topi dan pakaian menutup aurat sebelum memasuki masjid, “katanya.

Sumber: Sinchew

Tambah komen

Dari Wiser.my