Siakap Keli

(Video) “From Mat Salleh To Mat Soleh”, Hidayah Datang Ketika Tumpang Tandas Masjid

Beruntungnya mereka yang mendapat hidayah Allah swt.  Hidayah ini digambarkan begitu halus yang diserap masuk ke lubuk hati seseorang hingga memiliki kekuatan dan kemampuan untuk melakukan perubahan ke arah kebaikan demi kepentingan hidup di akhirat.

Allah s.w.t telah berjanji kepada seseorang yang berjuang dengan bersungguh-sungguh untuk mendapatkan hidayah akan diberikannya. Tidak mustahil seseorang dikurniakan hidayah jika ia telah melepasi sebab-sebab yang telah dinyatakan dalam Al-Quran.

Perkongsian daripada Tuan Abu Khaleef ini antara contoh hidayah kepada 3 orang pelancong berbangsa Jerman yang jatuh cinta kepada agama Islam ketika ingin menumpang tandas di sebuah masjid.  Siapa sangka hanya dengan kesantunan layanan yang diberikan kepada mereka, hidayah itu hadir tanpa diduga.  Mari baca perkongsian beliau, semog menginspirasi ramai orang.

From Mat Saleh Into Mat Soleh

Alkisah dipetang hari ketika jemaah2 jaulah dibentuk utk dihantar keluar ziarah rumah ke rumah di sekitar perkampungan Pulau Perhentian, 3 org mat saleh dari German msk ke dlm perkarangan masjid utk tumpang guna tandas. Tanpa melepaskan peluang yg ada, salah seorg sahabat kami, Zali sado trus ikram diorang, ajak bersembang, dan belanja diorang minum dan makan keropok lekor. Daripada perbualan ringan mengenai mkn minum hinggalah kpd persoalan ttg Islam dan mereka menunjukkan minat yg agak dlm terhadap Islam.

Bila azan maghrib berkumandang kami terus jemput mereka sama2 msk masjid utk lihat2 aktiviti org Islam dan mungkin ia akan menjadi pengalaman baru yg unik buat mereka. Alhamdulillah setelah hadiahkan dan ajarkan mereka pakai kain pelikat, mereka sudi utk msk masjid dan dgr bayan dr Maulana Helmi sampai msk isya’. Memandangkan mereka dah dijemput Allah swt msk kedlm masjid sbg tetamuNya yg terhormat, kami terus pelawa mereka ambil wudhu’ dan sama2 ikut kami solat Isya’ berjemaah. Alhamdulillah mereka semua setuju dan akhirnya saya memimpin mereka berwudhu’ dan sama2 mengucap kalimah syahadah.

Selesai shj solat isya’ berjemaah kami ajak mereka sama2 makan dalam talam sambil jelaskan kpd mereka konsep ketuhanan dalam Islam dan dari respond mereka, seolah mereka menerima Allah swt sbg the One and Only God & Muhammad Peace be Upon Him is His Messenger. Namun mereka masih belum bersedia utk declare diri mereka sbg Muslim atas sebab2 tertentu namun kami hanya mampu meletakkan harapan yg tinggi mudah-mudahan Allah swt menerima Syahadah yg telah mereka lafazkan. Mereka begitu seronok dgn pengalaman baru mereka dan pulang ke Long Beach dgn kain pelikat baru mereka sambil tersenyum gembira. Semoga mereka sentiasa dlm bimbingan Allah swt.

Dgn asbab nak lepaskan hajat dalam tandas masjid, 3 org pelancong germany ni akhirnya dihadiahkan Allah swt dgn perkara yg paling mahal dr khazanahNya yakni Hidayah. Inilah yg berlaku apabila setiap umat Islam melihat setiap manusia lain yg belum beriman melalui kaca mata Baginda Rasulullah saw. Yakni bagaimana setiap daripada umat Manusia dpt mengenal Allah swt dgn selayaknya, mencintai dan mencontohi kehidupan Nabi saw dan akhirnya mati dlm keredhaan Allah swt.

Abu Khaleef aka Khairul Ikhwan
#MutowwifAndaUmrahMusimSejuk

Nur Farra

writ.er / [rahy-ter]
-noun
1. a peculiar organism capable of transforming caffeine into books.

Editor: Mohd Firdaus

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di