Siakap Keli

Patah Semangat Selepas Teruk Dikecam Netizen, Adik Fatin Mohon Maaf Dan Padam Semua Gambar Di IG Miliknya

Buat mereka yang mengikuti secara rapat aksi melibatkan atlet negara yang bertanding di temasya Sukan Asia Jakarta-Palembang 2018 di Indonesia, sudah pasti sedia maklum dengan penularan sebuah video membabitkan atlet skateboard wanita negara semalam.

Klip video tersebut yang tular di media sosial yang keseluruhan memaparkan aksi kurang memberansangkan atlet skateboard wanita negara yang pada kami mungkin atlet , Fatin Syahirah Roszizi, 16, gementar dan tertekan dalam perlawanan besar, dia telah menerima kritikan yang teruk daripada netizen. Video tersebut pada awalnya dimuat naik oleh salah sebuah stesen televisyen swasta di laman facebook rasmi mereka.

Melalui klip video tersebut, Fatin menamatkan aksi di tangga tercorot selepas mempamerkan aksi buruk seawal permulaan lagi. Fatin dilihat gagal untuk mempersembahkan kemahiran-kemahiran yang diperlukan untuk mengumpul mata apabila mudah hilang kawalan terhadap skateboard miliknya. Hasilnya, Fatin hanya mampu mengumpul sebanyak 5.4 mata sahaja.

Sukan Asia Jakarta-Palembang merupakan pentas terbesar pertama yang disertai Fatin dan nyata beliau sedikit gugup berhadapan dengan tekanan selain turun menentang atlet-atlet negara lain yang lebih berpengalaman.

Namun yang menyedihkan adalah sikap segelintir netizen yang langsung tidak ‘mampu’ memberi kritikan membina, sebaliknya meninggalkan komen-komen yang boleh meruntuhkan secara keseluruhan semangat dan moral atlet negara yang sedia asal berada dalam tekanan akibat aksi hambar yang disajikan.

Komen-komen yang ditinggalkan oleh netizen di laman facebook tersebut antaranya mempersoalkan mengenai pemilihan atlet.

Ada juga yang berharap Fatin hadir ke Jakarta dengan perbelanjaan sendiri kerana menganggap penampilannya sebagai satu pembaziran.

Lebih teruk, ada netizen yang tidak dapat menerima komen-komen netizen lain yang cuba memberikan semangat kepada Fatin dan memahami aksi gugupnya disebabkan itu adalah penampilan pertamanya.

Malah ada juga netizen yang pergi lebih jauh yang mengaitkan pihak yang bertanggunjawab melakukan pemilihan sebagai individu yang ‘mabuk ketum’.

Akibat daripada komen-komen netizen dan mungkin disebabkan kecewa dengan aksi sendiri, Fatin kemudian bertindak memadamkan semua gambar-gambar di akaun Instagramnya.

Tindakan Fatin memadam gambar-gambar tersebut mungkin bertujuan untuk menenangkan diri dan tidak mahu netizen-netizen beralih ke akaun IG tersebut untuk memberikan komen-komen negatif.

Fatin sebelum itu turut berkesempatan untuk berkongsi satu IG Story bagi menyatakan kekesalan dan permohonan maafnya kepada rakyat Malaysia.

Fatin mungkin tidak berjaya melakukan yang terbaik untuk negara, tetapi komen-komen negatif dari netizen langsung tidak membantunya untuk kembali kuat sebaliknya hanya membunuh semangat dan kariernya sahaja yang masih banyak untuk dipelajari.

Fazidi

Dulu suka menulis. Sekarang suka menaip.

Editor: Fazidi

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di