Siakap Keli

Boleh Jadi Gangguan Emosi, Kenali Jenis-Jenis Jerawat Dan Langkah Pencegahan Sebelum Melarat

Jerawat adalah keadaan kulit yang berlaku apabila folikel bulu roma tersumbat dengan minyak dan sel-sel kulit mati. Ia sering menyebabkan whiteheads, blackheads atau jerawat, dan biasanya muncul pada muka, dahi, dada, belakang badan dan bahu.

Jerawat adalah yang paling biasa di kalangan remaja, walaupun ia memberi kesan kepada orang-orang dari semua peringkat umur. Ia juga berkaitan dengan hormon remaja yang meningkat dewasa.

Rawatan yang berkesan boleh dilakukan, tetapi jerawat ada kalanya boleh berterusan. Jerawat dan bengkak sembuh dengan perlahan, dan apabila satu sudah mula hilang, yang lain pula akan timbul. Aduhai.

Jerawat ini bergantung pada beberapa peringkat dan jika semakin teruk, jerawat boleh menyebabkan gangguan emosi dan merosakkan struktur kulit. Jika rawatan dimulakan dengan lebih awal, semakin rendah risiko masalah jerawat yang dialami(1).

Gambar :babyface.se

Selalunya masalah ini akan berlaku pada bahagian kulit yang mempunyai kalenjar sebum yang banyak seperti di muka, bahagian atas dada dan bahagian belakang badan.

Punca

Terdapat banyak faktor yang menyebabkan masalah masalah ini. Faktor tersebut adalah(2):

 • Genetik atau keturunan
 • Kalenjar sebum yang terlampau aktif disebabkan perubahan hormon terutamanya ketika peringkat akil baligh
 • Jangkitan kuman pada liang roma. Organisma yang selalunya terlibat adalah Propionibacterium acnes
 • Penggunaan kosmetik yang berasaskan minyak juga boleh menyumbatkan liang roma
 • Penggunaan ubat seperti steroid boleh menyebabkan hormon tidak stabil
 • Ada sesetengah wanita akan mengalami dimana jerawatnya semakin bertambah ketika mengandung .

Genetik selalunya memainkan peranan penting kerana ada sesetengah orang mempunyai jerawat yang banyak disebabkan liang romanya sangat sensitif dengan perubahan hormon dalam badan terutamanya ketika akil baligh(Puberty)(2).

Ini akan menyebabkan kalenjar sebum mengeluarkan sebum yang banyak hingga membuat liang roma tersumbat. Kemudian kuman Propionibacterium pula memainkan peranan untuk menyebabkan peningkatan keratin di liang roma tersebut hingga menyebabkan masalah ini.

Gambar :The Conversation

Jenis Jerawat

Jerawat terdapat dalam 2 jenis iaitu Closed Comedo dan Open Comedo(2).

 1. Komedo tertutup(closed comedo) juga dikenali sebagai ‘white head‘. Ini kerana liang roma itu masih tertutup menyebabkan jerawat kecil yang berwarna putih.
 2. Komedo terbuka(Open comedo) juga dikenali sebagai ‘black head‘. Ini kerana liang roma terbuka dan mendedahkan kandungan sebum keluar. Pigmentasi yang berlaku pada kandungan sebum tersebut akan menyebabkan ia berwarna hitam.

Jenis lain termasuklah :

 • Gumpalan merah dan lembut kecil (papules) – Papules adalah komedon yang menjadi radang, membentuk benjolan merah atau merah muda pada kulit. Jenis jerawat ini mungkin sensitif kepada sentuhan. Memilih atau memerah boleh membuat keradangan lebih teruk dan boleh menyebabkan parut. Sebilangan besar papules boleh menunjukkan jerawat yang sederhana dan teruk(3).

 

 • Jerawat yang merupakan papules dengan nanah(Patules) – Mereka menyerupai kepala putih dengan cincin merah di sekitar benjolan. Benjolan biasanya dipenuhi dengan nanah putih atau kuning. Elakkan daripada memetik atau meremas pustules. Memilih boleh menyebabkan parut atau bintik gelap untuk berkembang pada kulit(3).

 

 • Gumpalan besar, pepejal, menyakitkan di bawah permukaan kulit (nodul) – Nodul adalah besar, benjolan meradang yang merasakan tegas pada sentuhan. Mereka membesar dalam kulit dan sering menyakitkan. Nodul perlu dirawat oleh pakar dermatologi. Rawatan over-the-counter mungkin tidak cukup kuat untuk membersihkan mereka, tetapi ubat-ubatan preskripsi boleh berkesan(3).

 

 • Bengkak, benjolan yang penuh dengan nanah di bawah permukaan kulit (jerawat cyst) – Cysts adalah besar, luka yang penuh nanah yang kelihatan sama dengan bisul. Seperti nodul, cyst boleh menyakitkan dan harus dirawat oleh pakar dermatologi. Orang yang membangunkan nodul dan cyst biasanya dianggap memiliki bentuk jerawat yang lebih teruk(3).
Gambar :Pinterest

 

Jerawat Dan Kesihatan

Masalah jerawat berkait dengan masalah dalaman seseorang.

1. Maksud jerawat di dagu, rahang atau leher

Gambar :magazine.channel.daum.net

Hormon testosteron yang turun naik selama ibu sedang haid akan membuatkan kelenjar minyak lebih aktif. Ia menyumbat pori-pori sehingga menyebabkan jerawat di muka(4).

2. Maksud jerawat di garis rambut

Gambar :Okezone Lifestyle

Produk rawatan rambut atau syampu yang berlebihan boleh menyebabkan pori-pori kulit tersumbat sehingga menyebabkan jerawat(4).

Jadi, sebaiknya gunakan produk rambut yang sesuai dan dengan kadar yang betul.

3. Jerawat Di Mulut

Gambar :theAsianparent Malaysia

Jerawat di mulut adalah disebabkan oleh makanan yang masuk ke tubuh anda. Sisa dari makanan masam seperti lemon atau cuka boleh menimbulkan iritasi kulit.

Beberapa makanan berminyak yang melekat di sekitar mulut juga boleh menyumbatkan pori-pori hingga menyebabkan jerawat(4).

4. Jerawat di Pipi

Gambar :Adajerawat.com

Jerawat di pipi mungkin disebabkan oleh telefon yang penuh bakteria dan juga tangan yang menyentuh berbagai objek setiap masa.

Apabila anda menyentuh pipi anda berkali-kali dan dalam waktu lama, ia boleh memindahkan bakteria atau kotoran yang kemudiannya menyumbatkan pori-pori kulit(4).

5. Maksud jerawat di hidung dan kening

maksud jerawat di hidung

Stress adalah salah satu penyebab jerawat di hidung dan kening. Respon badan seseorang di saat menghadapi stress ialah dengan munculnya jerawat di area T pada muka.

Ini kerana stress membuatkan tubuh anda melepaskan adrenalin, sehingga meningkatkan produksi minyak. Kesannya, wajah jadi berjerawat(4).

6. Maksud jerawat di dada dan punggung

Gambar :Cerpen

Ia mungkin disebabkan oleh baju atau bra yang tidak menyerap peluh. Bakteria menyebabkan jerawat tumbuh subur di area yang lembab.

Sehinggakan jika anda menggunakan pakaian yang tidak menyerap peluh dengan baik, ia boleh menyebabkan jerawat di dada(4).

Rawatan Semula Jadi

Terdapat banyak ubatan semula jadi yang dicadangkan untuk jerawat, tetapi tidak semuanya disokong oleh penyelidikan.

Diet : Para saintis mendapati bahawa orang yang menggunakan diet yang menawarkan bekalan vitamin A dan E dan zink yang baik mungkin mempunyai risiko jerawat yang lebih teruk. Satu kajian menggambarkan hubungan antara jerawat dan diet sebagai “kontroversi,” tetapi mencadangkan bahawa diet dengan beban glisemik yang rendah boleh membantu(5).

Teh : Terdapat beberapa bukti bahawa polyphenols dari teh, termasuk teh hijau , yang digunakan dalam penyediaan topikal, boleh memberi manfaat dalam mengurangkan pengeluaran sebum dan merawat jerawat. Walau bagaimanapun, sebatian dalam kes ini diekstrak dari teh, bukannya menggunakan teh secara langsung(5).

Pelembap : Ini boleh menenangkan kulit , terutama pada orang yang menggunakan rawatan jerawat seperti isotretinoin, kata para penyelidik. Pelembap yang mengandungi lidah buaya pada kepekatan sekurang-kurangnya 10 peratus atau hazel penyihir boleh memberi kesan yang menenangkan dan mungkin anti-radang(5).

Cara lain ialah seperti perubahan gaya hidup dapat membantu mengurangkan bentuk jerawat yang tidak menular yang paling ringan. Ia boleh membantu untuk mencuba(6):

 • basuh muka dengan air hangat dan sabun dua kali sehari
 • membasuh seluruh badan setiap 2 hari
 • mengurangkan tekanan
 • makan makanan yang sihat dan seimbang
 • kekal terhidrasi
 • mengelakkan lebih banyak membasuh atau menjengkelkan kulit
 • menghadkan pendedahan kepada matahari
 • sentiasa memakai pelindung matahari ketika di luar rumah

 

Rujukan

 1. Mayoclinic
 2. ediagnosa
 3. WebMD
 4. Asiaparent
 5. Medical News Today 1
 6. Medical News Today 2