Siakap Keli

Kornea Mata Kena Jahit, Gadis Pesan Jaga Kebersihan Kanta Lekap Elak Jangkitan Kuman

Bukan pertama kali, tapi kes melibatkan penggunaan kanta lekap terutamanya kepada para wanita ini telah banyak terjadi.  Ada yang pakai untuk kelihatan cantik dan keyakinan kerana penggunaannya memberikan keselesaan kepada pemakai yang tak perlu menggunakan cermin mata.

Acap kali diingatkan, pemakaian kanta lekap dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan bebola mata hitam pemakai mengalami kekurangan oksigen.  Selain itu, penjagaan yang tidak betul turut menjadi penyebab jangkitan kuman terhadap mata si pemakai.

Pengalaman gadis ini dijahit kornea matanya akibat kanta lekap dijangkiti kuman wajar dijadikan panduan buat anda semua.  Jangan pandang remeh hal kebersihan dan penjagaan kanta lekap kerana takut padah pula menanti.  Jom kita baca perkongsian gadis ini.

via GIPHY

Assalamualaikum 
rasa lama sis tk bersiaran kat fb tgh menjaga diri dan mata.msti ramai tktau apa yg jadi kt sis or sapa yg tgk kat ig depa akan tau.

  • Ok ni sis nk cerita pengalaman sis rasa ngeri dlm hidup and sis nk kongsi and educate people psl salah satu nikmat allah bg iaitu mata kita.
  • Awl bulan 8 haritu sis jalani satu pembedahan transplant cornea kalau nk tau lebih dlm boleh google.
  • Puncanya adalah drpd contact lens yg kita pkai.sis beli bukan dr ig ke apa ya.ini yg dr kedai optometrist.cl ada kuman termasuk air cl yg kita guna and air dr paip jugak.sbb ni sis dpat pengesahan sndiri drpda doc.bnda ni mmg nasib kna kt sis.kalau jaga mcm mna pon kalau nak kna,kna jugak lah..ok bnda boleh jadi sbbnya kdg tgn or environment kita tk bersih and kuman ada merata cuma kita tk nmpak.so kdg kita basuh pon tk bersih sgt and kita pgg lens berulang kali.

  • So dsbbkn itu mata sis kna infection yg sgt teruk hingga nanah meleleh kluar tk bhnti and dlm mata sis dh nanah dh ttup bhgian mata hitam and cornea sis kuman dh buat kerja cepat.sbb tu cornea tpksa ditukar dgn cornea lain which is kna order dr us sbb tkda pnderma dr malaysia.
  • Sis tkda gmbar mata sis msa operate tu tp boleh tgk gmbar mata yg sis bg tu mcm tu lah keadaan mata yg dijahit luar sbb nk ttup mata dlm drpda bocor and satu lagi contoh keadaan jahitan dlm mata yg dh doc buat tranplant.satu operation sis dpat bius satu badan tapi dua lagi minor operation dapat bius hnya kt mata.so bayangkan dlm sedar kita rasa jarum cucuk bebola mata 

Apa yg sis nk ckp skrg hargai nikmat deria mata yg Allah bagi.bg sis dh serik nak pkai lens or apa apa yg berkaitan dgn mata.berdasarkan pengalaman sis yg sgt ngeri ni.even kdg eyelash extension pon yg berkaitan mata sbb chemical yg depa guna nk gam mata kita tu.yg tu pon doc dh bg warning.sbb apa yg berkaitan mata bnda liquid kuman yg jatuh dlm mata kita tk nampak and taktau bila akan jadi.so kdg bila sis dgr kuman je tk kisah lah kuman dlm mata,paru paru and even dlm drah dsbbkan satu contoh kes drip, injection putih kuman masuk melalui jarum tk bersih or yg handle tu tk jga hygiene betul betul.so better beware lah.

Oleh yg demikian jaga kebersihan betul betul pakai sanitizer sllu and kalau nk pkai lens tu terpulang tp sllu lah pi check mata kat klinik ke apa.untuk langkah berjaga jaga.

Sis hrap sedikit pengalaman ni boleh bagi input dan manfaat untuk hampa semua. 
SHARE lah untuk untuk knowledge org lain. 

Sumber: Nia Aduraa II

Nur Farra

writ.er / [rahy-ter]
-noun
1. a peculiar organism capable of transforming caffeine into books.

Tambah komen

Sumbang Artikel Anda

Anda suka menulis dan berkongsi? Tetapi tiada medium yang sesuai? Anda dialu-alukan untuk menulis di Siakap Keli sekiranya penulisan anda itu suatu perkara yang manfaat.

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di