Siakap Keli

“Mula-Mula Rasa Geli Hati Asal Naik Kereta Mesti Tidur, Tapi Lama-Lama Kesian,” Lelaki Kongsi Kenapa Patut Biarkan Isteri Tertidur Dalam Kereta

Menjadi seorang isteri dan ibu bukanlah perkara yang boleh kita anggap mudah. Tanggungjawab yang digalas  ini amat mencabar sebenarnya terutamanya apabila mereka juga membantu dalam menambah pendapatan keluarga. Penglibatan golongan ini di dalam sektor pekerjaan bukanlah menjadi tiket pelepasan untuk mereka melupakan tanggungjawab terhadap keluarga di rumah.

Selepas penat lelah seharian menjalankan tanggungjawab, pastinya para wanita ini mudah untuk terlelap bagi menghilangkan rasa penat tubuh mereka terutamanya jika di dalam kereta menuju ke destinasi.

Oleh itu, kepada para lelaki dan suami di luar sana, jikalau terlihat isteri atau ibu anda tertidur, biarkanlah mereka berehat sebentar untuk menge’cas’ kembali tenaga yang telah digunakan untuk menjaga kita.

Sumber Foto: Google
Sumber Foto: Google

Seperti yang dikongsi oleh Mohd Fhais di laman Facebooknya, pada awalnya beliau berasa lucu apabila melihat isterinya akan tertidur setiap kali naik kereta tetapi lama kelamaan perasaaan lucu bertukar menjadi rasa kasihan dengan isteri yang kepenatan.

Menurut dari coretannya juga, Mohd Fhais akan membiarkan isteri tidur dalam keadaan selesa dengan cara memandu perlahan dan berhati-hati. Sayang sungguh sang suami ini kepada isterinya.

Baca hasil penulisan dari Mohd Fhais tentang kenapa patut biarkan isteri tertidur di dalam kereta dan semoga bermanfaat untuk semua.

Sumber Foto: Google
Sumber Foto: Google

Kenapa Patut Biarkan Isteri Tertidur Dalam Kereta?

Mulanya nampak isteri tertidur saya akan tersenyum sorang-sorang sebab geli hati asal naik kereta mesti tidur.. tapi lama kelamaan jadi kesian.

Kesian kerana saya tahu dia sedang KEPENATAN !

Sebab itu kalau saya nampak isteri tidur saya tak akan kacau dia, saya akan pandu kereta se-slow yang boleh supaya dia tak terkejut. Biarlah kereta belakang nak hon ke beam lampu ke saya tak kisah.

Sumber Foto: Google
Sumber Foto: Google

Jika itu caranya untuk kembalikan tenaga isteri maka itu lah yang akan saya buat, walaupun terpaksa tahan malu dan tahan di maki pemandu lain.

Bukan nak manjakan tapi saya tak mahu berkira tidur dengan isteri..

Saya tahu dia bukan suka suka tidur dalam kereta, bukan tak mahu teman kita memandu.

Sebenarnya mata mereka yang tertutup sendiri bukan suka suka tutup. Ini kerana dalam kereta adalah waktu yang paling tenang dan relax bagi kaum ibu.. seperti berada di pulau..

Sebab apa saya kata begitu?

Sumber Foto: Google
Sumber Foto: Google

Sebab bila berada di dalam kereta mereka tak nampak timbunan baju yang belum di lipat, baju kotor dalam bakul, mainan yang berselerak dan sinki yang penuh pinggan mangkuk.

Di rumah sukar untuk mereka berehat kerana setiap kali nak lelapkan mata teringat kerja rumah, baru nak terlena anak pula menangis. Selagi berada di rumah minda mereka stuck dekat mode bekerja.

Hanya di dalam kereta sahaja ‘Mind Of State’ mereka boleh tukar ke mode berehat. Barulah minda dan badan mereka boleh rehat dan recharge. Sebab itu ada masa isteri akan ajak kita keluar jalan-jalan sebab nak berehat dalam kereta.

Saya seru para suami di luar sana, jangan lah kita sindir isteri yang mudah tertidur dalam kereta, biarkan dan sokong mereka tidur kerana itu sahaja masa rehat yang mereka ada. Sampai di rumah nanti mereka dah tiada masa rehat.

Sumber Foto: Google
Sumber Foto: Google

Bila terlalu penat minda mereka boleh ‘Lost’ dan melepaskan kepenatan kepada anak-anak, suami dan masakan. Mula lah anak selalu kena tengking, suami kena bebel hal kecil je dan masakan jadi tawar kerana deria rasa dah terganggu.

Apa lah sangat lelap 5 minit dalam kereta jika boleh kembalikan tenaga untuk 5 jam.

Tuan tuan, kalau nampak isteri sedang tak keruan dan bad mood sepanjang hari itu adalah tanda mereka sedang kepenatan. Bawa lah mereka jalan-jalan naik kereta supaya mereka boleh kembali bertenaga dan masak lebih sedap..Tahu betapa sukarnya ada minda seorang wanita, lelaki kalau nampak baju bertimbum masih boleh baring lagi tapi isteri sesak mata nampak baju tak lipat tu.

P/s : Isteri pasti tahu apa yang berlaku pada diri tapi selalunya tak pandai nak luahkan pada pasangan, share je post ini agar mereka faham atau tag nama pasangan nanti pandailah mereka baca.

Mari dapatkan lebih banyak tips rumahtangga & rezeki di telegram saya #CoretaFhais. Join di sini -> t.me/CoretanFhais

Sumber : Mohd Fhais

Aisha Ratnila

"Don't be distracted by criticism. Remember the only taste of success some people get is to take a bite out of you."

- Zig Ziglar

Tambah komen

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di