Siakap Keli

Awas Wanita, Jangan Abaikan Benjolan Di Payudara Walaupun Tidak Berisiko Namun Melarat Jika Tidak Dicegah

Benjolan pada payudara adalah satu bengkak atau ketulan yang tersebar di dalam payudara yang merasakan berbeza daripada tisu payudara di sekitarnya atau tisu payudara di bahagian yang sama.

Terdapat pelbagai punca yang berbeza terhadap benjolan pada payudara. Kebanyakan benjolan pada payudara bukan hanya menjurus kepada penyakit kanser dan ada juga yang tidak menimbulkan sebarang risiko(1).

Gambar :Johns Hopkins Medicine

Punca

Payudara wanita terdiri daripada pelbagai jenis tisu. Kedua-dua jenis utama adalah kelenjar susu, di mana susu diproses, dan saluran susu, atau tiub, untuk susu masuk untuk mencapai puting(1).

Komposisi tisu payudara berbeza bergantung kepada fungsi. Sebagai contoh, apabila seorang wanita menyusu, mereka akan merasakan perubahan pada payudara.

Payudara juga mengandungi tisu penghubung berserat, tisu lemak, saraf, saluran darah, dan nodus limfa(1).

Setiap bahagian payudara boleh bertindak balas dengan cara yang berbeza untuk perubahan dalam kimia badan. Perubahan ini memberi kesan kepada sensasi dan tekstur payudara, dan mereka boleh menjejaskan perkembangan ketulan payudara.

Penyebab kemungkinan ketulan pada payudara termasuk(1):

 • jangkitan
 • adenoma atau fibroadenoma
 • Cyst
 • nekrosis lemak
 • lipoma
 • kanser payudara

Saiz, rasa, dan tekstur benjolan pada payudara juga berbeza-beza dengan ketara. Konsistensi boleh membantu doktor untuk mendiagnosis jenis benjolan itu.

 • Fibroadenomas adalah pertumbuhan (bukan kanser) yang sangat biasa. Pertumbuhan ini paling sering berlaku pada wanita berusia antara 30 hingga 35 tahun, tetapi juga boleh berlaku pada wanita di bawah 30 tahun. Fibroadenomas adalah padat, tumor tegar yang biasanya tidak menyakitkan atau hanya sedikit. Mereka kadang-kadang tumbuh dengan cepat di kalangan remaja atau semasa kehamilan(2).
 • Cyst payudara adalah kantung berisi cecair di dalam tisu payudara dan jinak. Mereka sangat biasa, terutamanya berusia lebih dari 35 tahun. Cyst ini selalunya bervariasi dalam kitaran haid(2).
 • Perubahan fibrocystic berlaku apabila payudara wanita terlalu sensitif terhadap tahap hormon yang berubah-ubah. Wanita yang mengalami perubahan fibrocystic mungkin mengalami kesakitan dan atau benjolan pada payudara mereka(2).
Gambar :VectorStock

Jenis Ujian Diagnosis

Doktor mungkin akan melakukan ujian fizikal untuk menilai benjolan payudara. Untuk menentukan sama ada benjolan itu berisiko atau tidak, doktor mungkin akan memerintahkan mamogram dan ultrasound payudara(3).

Di samping itu, MRI payudara, PET / CT atau scintimammography juga boleh didapati. Sekiranya benjolan itu disahkan menjadi benigna, tiada tindakan lanjut diperlukan, tetapi doktor anda mungkin memantaunya untuk melihat apakah ia berubah, tumbuh atau hilang dari semasa ke semasa(3).

Jika ujian tidak dapat disimpulkan, biopsi menggunakan panduan ultrasound, x-ray atau pengimejan resonans magnetik boleh dilakukan. Sekiranya benjolan itu disahkan sebagai kanser, pembedahan biasanya dilakukan. Rawatan tambahan mungkin termasuk terapi radiasi, kemoterapi, atau terapi hormon(3).

 • mamogram : Mammografi menggunakan sinaran x-dos yang rendah untuk memeriksa payudara. Jenis pencitraan ini melibatkan mendedahkan payudara kepada sedikit radiasi pengionan untuk mendapatkan gambar-gambar bahagian dalam payudara. Sama ada dua imej tunggal atau dua imej tomosintesis (juga dikenali sebagai mamalia 3-D) diambil setiap dada untuk memulakan penilaian. Imej tambahan mungkin diperlukan(3).
 • Ultrasound payudara : Ultrasound payudara menggunakan gelombang bunyi untuk membuat gambar bahagian dalam payudara. Ultrasound payudara boleh menangkap imej kawasan payudara yang mungkin sukar dilihat dengan mamografi. Ia juga boleh membantu menentukan sama ada benjolan payudara padat atau cecair(3).
 • MRI payudara : MRI payudara menggunakan medan magnet yang kuat, denyutan radiofrequency dan komputer untuk menghasilkan gambar terperinci bahagian dalam payudara. MRI membantu dalam menilai ketulan payudara yang tidak dapat dilihat dengan mamografi atau ultrasound-walaupun ia tidak sesuai untuk semua wanita. Doktor anda akan membantu memastikan jika MRI payudara sesuai untuk anda. MRI payudara memerlukan suntikan bahan kontras(3).
 • Biopsi ultrasound : Semasa jenis biopsi ini, menggunakan pengimejan ultrasound untuk mencari benjolan, radiologi akan mengendalikan anestesia tempatan, dan akan mengambil sampel dengan ke dalam benjolan untuk mengeluarkan beberapa tisu untuk penilaian di bawah mikroskop. Prosedur biopsi biasanya cepat, tetapi mungkin mengambil masa beberapa hari sebelum analisis tisu akhir (laporan patologi) siap(3).
 • biopsi stereotaaktik (x-ray berpandu) : Semasa jenis biopsi ini, menggunakan mesin x-ray mammografi digital untuk imej kawasan kebimbangan, seorang ahli radiologi akan mentadbir anestesia tempatan dan kemudian meletakkan jarum sampel untuk membuang sampel tisu nipis untuk penilaian selanjutnya(3).
 • Biopsi dipandu oleh MRI : Semasa jenis biopsi ini, menggunakan mesin MRI untuk melokalisasikan bidang keprihatinan, seorang ahli radiologi akan mentadbir anestesia tempatan dan kemudian meletakkan jarum sampel di laman web ini untuk mengeluarkan sampel tisu nipis untuk penilaian selanjutnya(3).

Ingat bahawa, walaupun anda boleh mengetahui ketulan payudara anda sendiri, hanya doktor anda boleh menentukan dengan tepat sama ada benjolan adalah benigna atau malignan. Yang penting adalah rajin dan teliti dalam membuat pemeriksaan bulanan sendiri dirumah serta melaporkan apa-apa yang tidak normal yang ada pada diri anda(4).

Gambar :Keck Medicine of USC

 

Rujukan

 1. MedicalNewsToday
 2. Medicine.Net
 3. Radiology Info
 4. Stony Brook Cancer Center