Siakap Keli

4000 Pasangan Kekasih Putus Cinta Dan 17 Pasangan Suami Isteri Bercerai Hanya Kerana Seorang Lelaki Ini

Duduk di depan televisyen menonton Netflix di sama ada di malam hari atau dihujung minggu mungkin antara yang biasa dibuat oleh kebanyakkan rakyat Malaysia.

Namun yang menariknya berlaku di luar negara, dilaporkan seramai 4000 pasangan kekasih dan 17 pasangan suami isteri mengambil keputusan untuk menamatkan hubungan masing-masing setelah menonton salah satu program di Netflix, Daniel Sloss’ Show.

Menurut dakwaan yang dibuat oleh pelawak berbangsa Scottish itu, slot 20 minit lawaknya menjadi punca kepada statistik dilaporkan di atas.

Lebih menarik, lawak stail stand-up yang dibawakannya itu hanya mula bersiaran di Netflix sejak 11 September lalu, kira-kira dua minggu lepas.

Dalam satu slot di dalam shownya yang diberi nama Jigsaw, pemuda 28 tahun berasal daripada wilayah Fife, Washington ini mempersoalkan setiap orang  yang ingin bercinta yang dikatakan bercinta kerana mengikut norma masyarakat.

”Jika kamu tidak mempunyai sesiapa, kamu dikatakan sedang ‘broken’. Jika kamu tidak mempunyai sesiapa, hidup kamu dikatakan tidak sempurna. Jika kamu tidak mempunyai sesiapa, dikatakan hanya separuh kamu sahaja yang hidup.

”Hasilnya, kita membuatkan diri kita merasa seolah-olah memang memerlukan seseorang supaya hidup ini lengkap. Pada masa yang sama bermakna ramai yang membuat keputusan yang salah dan bercinta dengan orang yang tidak betul.

”Kita memaksa seseorang untuk masuk dalam hidup kita kerana kita merasakan lebih baik ada seseorang, biarpun bukan orang yang tepat kerana itu lebih baik daripada tiada sesiapa,” katanya.

Lawak berbentuk nasihat itu mengejutkan Sloss apabila dia menerima ratusan pesanan daripada peminat daripada seluruh dunia yang mendakwa kata-katanya itu telah menyelamatkan hidup mereka.

Sloss turut berkongsi paparan pesanan tersebut yang dihantar melalui Instagram di laman sosial Instagram miliknya.

”Hi Daniel, saya berusia 23 tahun dan saya mahu memberitahu kamu bahawa kamu boleh menambah peceraian untuk 3 tahun perkahwinan kami ke dalam senarai kamu.

”Saya baru sahaja tamat menonton rancangan kamu dan sebelum ini saya merasa ragu-ragu sama ada saya telah membuat keputusan yang betul sebelum ini.

”Bagaimanapun, pertanyaan dan situasi yang dikongsikan oleh kamu menyakinkan saya bahawa ianya ok untuk berkata, saya layak dapat yang lebih baik,” kata pesanan tersebut.

”Rasanya kamu boleh menambah data baru dalam senarai kamu. Baru habis menonton Jigsaw dan saya mahu mengucapkan terima kasih. Harus diakui, bukan mesej yang saya harapkan dari sebuah rancangan komedi tetapi anologi yang kamu berika melekat di otak saya dan kamu sememangnya betul,” kata seorang lagi.

View this post on Instagram

4000+ break ups and that's 14 divorces. #Jigsaw.

A post shared by Daniel Sloss (@danielsloss) on

Sloss juga membuat kenyataan balas yang memberitahu bahawa dia tidak berniat untuk merosakkan hubungan orang.

”Rancangan tersebut berdurasi 20 minit tidak bertujuan untuk menyebabkan orang berpisah.

”Ia hanyalah surat cinta untuk orang yang masih hidup bersendirian. Tujuannya hanya mahu berkongsi bahawa dalam kebanyakkan hal, adalah lebih baik hidup sendiri berbanding mempunyai pasangan.

”Tapi tak sangka pula, ia menyebabkan ramai pasangan bercinta bertindak memutuskan hubungan mereka. Sebelum Netflix, saya mendapat tahu hanya ada 500 pasangan sahaja yang berpisah, namun kini saya dimaklumkan ada sehingga 2500. Saya tidak terkejut, jumlahnya mungkin 4 kali ganda lebih tinggi.”

Sumber : Mirror

Fazidi

Dulu suka menulis. Sekarang suka menaip.

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di