Siakap Keli

(Video) Tular Jururawat Kejam Tarik Rambut, Baling Bantal Ke Muka Pesakit Koma Di ICU

Sebuah hospital kerajaan di wilayah Phitsanulok utara mengeluarkan satu permohonan maaf secara terbuka malam tadi selepas video yang menunjukkan salah seorang daripada jururawat mereka menguruskan pesakit tua di unit rawatan rapi menjadi viral.

“Buat masa ini, apa yang ingin kami sampaikan kepada orang ramai ialah kami tidak mengabaikan kejadian itu, dan kami ingin memohon maaf. Kami akan menyiasat apa yang sebenarnya berlaku dan akan mencari langkah yang sesuai untuk mengatasinya,” kata Dr Visith Sathienwantanee, Pengarah hospital.

Video viral tersebut telah menerima lebih dari 8 juta tontonan sejak ia disiarkan semalam.  Rakaman menunjukkan seorang jururawat yang tidak dikenali dengan kasar mengendalikan seorang pesakit yang lemah dan terbaring di tempat tidur hospital. Dia melemparkan bantal pada lelaki tua sebelum mengheret katil ke arahnya dan menghulurkan bantal di belakang kepalanya.

จรรยาบรรของ พยาบาล แบบนี้หรอ ? ความผิดที่ตัวบุคคลใช่หรือไม่ !?!!? พ่อก้อเคยป่วยหนักแบบนี้ แต่แม่เฝ้าตลอด ถ้าไม่เฝ้าตลอดไม่รุ้ว่าจะเจอเหตุการแบบนี้รึป่าว แต่ที่เจออาจจะมีพูดจาห้าวหารบ้าง แต่ไม่กระทำถึงขนาดนี้เค้าไม่คิดว่าจะมีคนเห็นสิ่งที่เค้ากระทำบ้างหรอ ? กุจะไม่ยอมเห็นคลิปนี้คนเดียว !!!!

Posted by ปวรณา เกตุปาน on Tuesday, 25 September 2018

Pawarana Ketpan, seorang wanita yang menyaksikan insiden itu semasa dia berada di hospital, menyiarkan rakaman tersebut di halaman Facebook untuk menuntut orang ramai melihatnya.

“Adakah ini kod tata kelakuan jururawat yang mereka lakukan? Atau ia hanya untuk individu tertentu?” wanita itu menulis.

“Ayah saya pernah sakit, tetapi ibu saya sentiasa bersama dia di hospital. Tetapi jika ibu saya tiada, adakah dia akan diperlakukan seperti ini juga?”

“Adakah dia benar-benar berfikir tiada siapa yang akan melihatnya?”

Sementara itu, jururawat yang bertanggungjawab serta tidak diberitahu namanya telah dipindahkan oleh pihak hospital bagi melaksanakan tugas lain yang tidak memerlukan interaksi dengan pesakit.

Pun begitu, rata-rata netizen berpendapat agar jururawat tersebut dipecat supaya perkara yang sama tidak berulang lagi kepada pesakit lain.

https://www.facebook.com/388591478227971/videos/332668587505885/

Sumber: Coconuts

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.