Siakap Keli

Ingatkan Benjol Biasa, Ibu Hampir Pengsan 4 Ulat Keluar Dari Dalam Badan Anak

Seorang ibu terkejut dan hampir pengsan ketika menjumpai 4 ekor ulat sekali gus didalam tubuh anaknya.  Kejadian bermula apabila anaknya sering menjerit kesakitan pada waktu malam dan mula tumbuh beberapa benjolan di bahagian badan termasuk kepala.

Lama-kelamaan, benjolan yang mulanya hanya benjolan biasa berubahan menjadi lubang yang besar.  Sepanjang tempoh 4 hari anaknya tidak dapat tidur kerana dia menyangka ia hanyalah jangkitan biasa.

Namun, apa yang terjadi selepas itu terlalu sukar untuk dihadam.  Si ibu berkongsi pengalamannya dan menasihati ibu bapa lain untuk menjaga kebersihan pakaian anak-anak bagi mengelakkan perkara yang sama terjadi.  Mari kita baca perkongsian ibu ini, semoga bermanfaat.

“Saya ingin berkongsi pengalaman yang saya ada beberapa hari yang lalu, saya melihat anak saya mempunyai empat bisul, satu di kepalanya, dadanya, kakinya dan jari-jarinya, lubangnya sangat kecil, saya menganggap ia adalah jangkitan ringan.

Sebaik pergi ke klinik, doktor hanya mencadangkan krim antibiotik, anda boleh melihat gambar ketika ‘benda itu’ masih kecil. Kadang-kadang anak saya akan berteriak “kepalanya, kepalanya” atau “kakinya.”  Ketika itu saya menganggap ia hanyalah sakit biasa dan langsung memberinya paracetamol.

Guru-guru beliau juga mendakwa bahawa dia biasanya menjerit “kepalaku, kepalaku” di sekolah. Pada hari ketiga, ketika saya kembali dari kerja, saya memeriksa tangan dan melihat bahawa lubang itu telah pecah. Saya melihat sesuatu seperti nanah, dan apabila saya menekannya, seekor ulat hidup keluar!

Saya nak pengsan! Saya memanggil suami dan juga doktor. Ia sudah kira-kira 6 petang, kita tidak boleh pergi ke hospital. Jadi doktor, menasihati saya untuk memicit kesemua lubang. Apa yang mengejutkan, 4 ulat keluar dalam setiap lubang!

Saya membersihkan setiap lubang dengan hati yang kuat. Sebaik selesai, anak saya dapat tidur nyenyak berbanding 4 hari yang lalu. Doktor akhirnya memberitahu saya mengenai ‘ulat tumbu’ ini.

Dia berkata, ia sering terjadi kepada bayi, kanak-kanak dan orang dewasa! Terutama apabila pakaian dijemur di luar atau pakaian lembap. Lalat akan melekatkan telurnya pada pakaian dan apabila anda memakainya, telur tersebut akan memasuki kulit serta mula matang. Pada waktu malam, ia akan bergerak, sebab itulah anak saya sering menangis dan menjerit “kepalaku, kepalaku!”

Saranan doktor:

1. Elak pakaian daripada jatuh ke tanah ketika menjemur.
2. Kibaskan semua pakaian sebelum mengambilnya.
3. Basuh semua pakaian kanak-kanak dengan air panas.
4. Seterika semua pakaian terutama pakaian kanak-kanak.
5. Galakkan membasuh tangan.
6. Bersihkan semua permukaan lantai dengan disinfektan.
7. Basuh semua katil dan tuala dengan air panas.

via GIPHY

Sumber: Colaljo Nalitnab Monique

Tambah komen

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.