Siakap Keli
Gambar : Bernama

”Anggota Badan Manusia Bercerai Dari Badan Bila Ditarik Dari Tanah,” – Sukarelawan Palu Kongsi Detik Ngeri Mencari Mangsa Gempa

Kota Palu, salah satu tempat tumpuan pelancong di Sulawesi yang dilanda gempa bumi dan bencana tsunami pada 28 Sept lepas, kini hanya menyajikan episod ngeri dengan penemuan demi penemuan mayat yang sudah reput dan hancur oleh pasukan operasi mencari dan menyelamat (SAR) di sana sini.

Seorang sukaralewan SAR yang ditemui Muhammad Fiqri Wahyudi, 28, berkata sepanjang lapan hari berada di sini untuk misi bersama pasukan sukarelawan SAR tempatan, beliau hanya menemui mayat sahaja, tidak ada mangsa terselamat yang ditemui di bawah timbunan tanah atau runtuhan bangunan.

“Kebanyakan mayat sudah reput serta hancur, dan ada juga bahagian anggota badan manusia yang bercerai daripada badan bila kami cuba tarik keluar ia dari dalam tanah,” katanya kepada sumber ketika ditemui di sini.

Gambar : Bernama

Menurut Muhammad ada ramai lagi mangsa tertimbus tapi sukar untuk digali dan dikeluarkan berikutan kedudukannya yang sangat dalam dan ditimbun oleh runtuhan bangunan yang besar lagi berat.

Sementara itu beberapa lagi pasukan sukarelawan asing mula memasuki Palu untuk menghulurkan bantuan dalam misi SAR antaranya, pasukan Topos Azteca dari Mexico.

Seorang daripada anggota pasukan itu, Natalia Banaza, 34, berkata mereka datang untuk membantu pasukan Topos Aztecas tempatan.

“Kami masih menunggu kebenaran daripada kerajaan Indonesia untuk memulakan operasi SAR di Palu. Ini bukan kali pertama kami di Indonesia, kami ada banyak pengalaman menjalankan operasi SAR di Indonesia sebelum ini,” katanya.

Topos Aztecas adalah kumpulan pasukan penyelamat bukan berasaskan keuntungan yang ditubuhkan pada 1985.

Sumber : Bernama

Sha Rossa

Manis macam 'Rosalinda' tapi bukan dia.

Editor: Mohd Firdaus

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di