Siakap Keli
Gambar Hiasan (Sumber Google)

Wanita Perlu Kekal Aktif Walaupun Sedang Hamil Untuk Kelihatan Sihat Bertenaga

Kehamilan adalah salah satu masa yang mengembirakan semua orang keliling termasuklah si ibu itu sendiri. Pernahkah anda pernah melalui pengalaman dimana semua anggota badan anda mengalami perubahan yang ketara dan membuatkan anda risau? Jika ya, anda bukan keseorangan.

Pada masa itu mulalah si ibu memikirkan makanan yang mempunyai nutrisi terbaik dan kesihatan yang terjamin untuk janin yang semakin membesar. Walaupun ramai di antara para bakal ibu sudah mengetahui pentingnya  tabiat makanan dan gaya hidup semasa hamil tetapi mungkin anda tidak tahu bahawa risiko pengambilan nutrien yang kurang sangat tinggi walaupun di negara-negara yang maju.

Setiap wanita hamil mesti tahu bahawa diet yang sihat dapat membantu perkembangan tumbesaran anak secara sihat tetapi ramai yang tidak pasti makanan yang perlu diambil semasa hamil. Mereka seakan-akan keliru untuk makan makanan diet kehamilan.

Anda akan rasa bahagia jika mengikuti diet kehamilan yang disyorkan ini membuatkan anda rasa bertenaga sepanjang hari dan kekal sihat sepanjang tempoh kehamilan. Tambahan pula, wanita mengandung memerlukan sejumlah nutrien tertentu untuk mengelakkan ketidakstabilan perkembangan dan komplikasi kehamilan.

Dengan diet yang betul, ibu mengandung boleh mengawal berat badan agar kesihatan lebih terjaga sepanjang proses kehamilan.

Sumber Google

Cara pemakanan yang sihat untuk kehamilan

Makan kalori yang cukup

Makan makanan yang dalam kuantiti kecil, lebih kerap dan makanan ringan juga boleh membantu wanita mengambil kalori yang mencukupi semasa kehamilan. Secara amnya, wanita hamil tidak perlu kalori tambahan pada enam bulan pertama kehamilan dan hanya sebanyak 200 kalori tambahan setiap hari untuk tiga bulan terakhir.

Beri perhatian kepada nutrisi utama

Kehamilan hanya memerlukan sedikit peningkatan dalam pengambilan kalori dan memakan terlalu banyak kalori semasa mengandung boleh merosakkan sebagai kalori atau kekurangan nutrien, meningkatkan kemungkinan keguguran, diabetes melahirkan dan preeklampsia, dan risiko bayi diabetes.

Lebihkan pengambilan protein, sayur-sayuran dan buah-buahan. Jika lapar, ambil snek sihat seperti segenggam kekacang atau sepinggan buah-buahan. Dengan cara ini, anda bukan sahaja dapat membekalkan nutrisi baik buat anak, malah paras gula dalam badan juga dapat dikawal dan seterusnya anda akan terhindar daripada terlebih makan nanti.

Sumber Google

Kekalkan hidrasi 

Kepetingan hidrasi sangat utama kerana seseorang yang mengandung memerlukan sangat tinggi untuk kebaikan kandungan. Anggaran yang baik adalah untuk meminum 1-1.5 ml air setiap kali kalori yang dimakan kerana wanita mengandung memerlukan tambahan 300 kalori dalam dua trimester terakhir, ini akan sama dengan tambahan 300 ml air setiap hari sebagai garis dasar.

Air diperlukan untuk membina sel badan bayi anda dan untuk sistem perkembangan yang sedang berkembang. Anda juga perlu minum banyak air semasa hamil untuk menyampaikan nutrien kepada bayi dan membuang buangan. Minum 1-2 gelas air dengan setiap hidangan dan makanan ringan, dan bawa botol botol air yang boleh ditukar dengan pada waktu siang.

Cara lain yang baik untuk kandungan kekal sihat 

Untuk memastikan diri anda berasa damai dalam satu masa yang dapat merasa sangat tertekan dan menyebabkan kecemasan, berjalan-jalan di luar rumah, baca buku-buku yang menaikkan semangat tentang keibuan, dapatkan sokongan dari pasangan anda dan orang tersayang, dan mengamalkan kehidupan yang anda buat dalam tubuh anda.

Ia sangat penting agar anda tetap aktif secara fizikal semasa mengandung untuk mengurangkan risiko keadaan seperti preeklampsia, diabetes gestational dan kemurungan perinatal, meningkatkan mood anda, mengurangkan ketidakselesaan anda, meningkatkan tahap tenaga anda dan meningkatkan tenaga kerja anda. Beberapa latihan kehamilan yang terbaik termasuk berjalan kaki, berenang, yoga pranatal, latihan berbasikal dan kekuatan.

 

 

Sumber:

  1. https://draxe.com/pregnancy-diet/
  2. https://draxe.com/vegan-diet/
  3. https://zuriat.my/tips-diet-ibu-hamil-kawal-berat-badan/
  4. https://www.babycenter.com.my/a1029322/diet-untuk-kehamilan-yang-sihat

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di