Siakap Keli

Hujan Lebat Sri Lanka, 12 Maut Sementara 69,000 Terjejas

Pusat Pengurusan Bencana Sri Lanka (DMC) pada hari Khamis berkata 12 orang telah terbunuh dan lebih daripada 69,000 terjejas akibat angin ribut dan hujan lebat yang melanda pulau itu sejak hujung minggu lalu.

Jurucakap DMC, Pradeep Kodippili berkata ketika hujan turun, orang yang telah dipindahkan ke tempat perlindungan diminta agar tidak kembali ke rumah kerana ancaman tanah runtuh.

Beliau berkata orang yang tinggal di kawasan rendah juga dinasihatkan untuk berhati-hati kerana sungai telah mencapai paras tumpahan dan boleh melimpah jika hujan berterusan.

Kodippili berkata, amaran tanah runtuh merah kekal di Daerah Kalutara di selatan, dan orang-orang di kawasan yang rawan risiko telah dipindahkan ke tempat perlindungan yang selamat.

Talian kecemasan telah ditubuhkan oleh DMC bagi mereka yang memerlukan bantuan atau terdampar kerana banjir.

Beratus-ratus pegawai dari pasukan dan polis telah ditempatkan di kawasan banjir dan terus menjalankan operasi penyelamatan dan mengedarkan bantuan pertolongan pertama dan kering kepada mereka yang terjejas.

Presiden Maithripala Sirisena juga telah memerintahkan supaya bekalan air yang berterusan, air minum, dan kemudahan kesihatan akan diedarkan kepada mereka yang berada di tempat perlindungan dan yang terkena banjir.

Jabatan Meteorologi dalam kemas kini cuaca terbaharunya menyebut  Ribut Siklon ‘TITLI’ yang membadai Teluk Bengal dan membawa hujan lebat, kini berada kira-kira 1,200 kilometer dari Trincomalee di bahagian timur, berpotensi ,menjadi bertambah kuat serta bergerak ke arah barat laut pada Khamis.

Bagaimanapun, ia memberi amaran bahawa hujan lebat berjumlah kira-kira 75 milimeter dijangka melanda beberapa daerah di Sri Lanka.

Nur Farra

writ.er / [rahy-ter]
-noun
1. a peculiar organism capable of transforming caffeine into books.

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di