Siakap Keli

(Video) Kena Gigit Nyamuk Punca Cacing 15 Sentimeter Merayap Dalam Bola Mata

Cacing dengan panjang 15 sentimeter dikeluarkan daripada mata seorang lelaki dari India yang mengadu sakit dan gatal beberapa hari sebelum itu.

Tidak tahan dengan keadaan yang menimpa dirinya, lelaki berusia 60 tahun ini segera mendapatkan bantuan perubatan.  Berhubung daripada itu, doktor bertugas yang terlibat terkejut melihat cacing merayap di salah satu bola mata pesakitnya.

Kejadian ini dikatakan berpunca daripada parasit atau larva yang dihantar melalui gigitan nyamuk.  Dianggarkan 120 juta orang, terutamanya di Afrika Tengah, Amerika Selatan dan Tengah, dan Asia sering dijangkiti cacing ini namun ia jarang ditemui di bahagian mata.

Dr Srikanth Shetty yang merawat mengelaskan cacing parasit ini daripada spesies ‘Wuchereria Bancrofti’.  Dalam pada itu, Dr Shetty memberi amaran bahawa cacing itu berpotensi untuk merosakkan penglihatan lelaki secara kekal, jika ia tidak dikeluarkan dengan serta-merta.

Beliau memberitahu wartawan tempatan, “Cabarannya adalah untuk mengeluarkan worm secara langsung kerana membunuhnya di dalam mata akan mencetuskan komplikasi.”

 

Sumber: Daily Mail

Nur Farra