Siakap Keli
Gambar Hiasan

Lelaki Lebih Cepat Turun Berat Badan Berbanding Wanita? Ini Punca Dan Jawapan

Ada fenomena yang dilihat berlaku lagi dan lagi. Suami dan isteri menyedari bahawa mereka telah menikmati makanan ringan selepas makan malam mereka terlalu banyak dan melihat angka-angka pada peningkatan skala. Mereka memutuskan untuk memulakan diet yang sihat untuk menurunkan pound yang berlebihan, menurunkan berat badan dengan cepat .

Dua bulan kemudian, si suami menurunkan pound berat dan kelihatan rapi, manakala isteri itu berjuang untuk mendapatkan skala untuk berkembang, walaupun selepas diet penuh dengan kale salad dan dada ayam bakar. Kenapa boleh terjadi bergini kepada sang isteri?

Ini sebab yang paling biasa mengapa wanita berjuang untuk menurunkan berat badan bersama-sama dengan tips penurunan berat badan yang sememangnya akan menghapuskan niat berjuangan itu.

Ia boleh menjadi subjek yang menarik tetapi jika anda mempunyai berat badan tambahan, sudah tiba masanya untuk mengambil langkah-langkah untuk mengubahnya dan mengetahui apa tips terbaik untuk wanita. Lagipun, mencapai berat badan yang sihat adalah penting untuk melindungi kesihatan anda, hari ini dan semasa anda berumur.

Alasan Mengapa Wanita Bertungkus-lumus Menurunkan Berat

  1. Anda mungkin makan makanan yang salah

Apabila anda makan makanan yang rendah atau tidak lemak, bahan-bahan lain ditambah supaya makanan yang rasa seperti makanan yang berlemak. Namun, bahan-bahan tambahan tersebut tidak mempunyai nutrien yang lengkap, jadi anda akan lebih berasa teringin walaupun sudah makan kerana badan anda tidak mencukupi nutrien yang diperlukan. Seterusnya anda akan makan lebih dari kalori sehari anda.

2. Anda mungkin mempunyai masalah hormon

Ia bukan hanya hormon tiroid yang boleh memberi kesan kepada metabolisme dan berat badan anda. Cortisol , juga dikenali sebagai hormon stres, boleh menghalang percubaan anda untuk menurunkan berat badan juga. Hormon “fight or flight” ini meningkatkan selera makan anda, membuatkan anda mengidamkan banyak karbohidrat, dan terus gemuk di kawasan perut, salah satu sebab anda tidak boleh menurunkan berat badan di kawasan itu.

3. Tidak mendapat tidur yang cukup 

Satu kajian mendapati bahawa orang yang tidur antara 3.5 dan 5.5 jam malam menggunakan hampir 385 kalori lebih banyak pada hari berikutnya jika dibandingkan dengan mereka yang tidur antara 7 dan 10 jam.

Tidur sangat penting bagi badan kita untuk membaiki dan berfungsi dengan baik. Apabila anda secara konsisten tidak mendapat tidur yang cukup, bukan sahaja anda lebih cenderung untuk mendapatkan berat badan, tetapi anda juga berisiko tinggi untuk penyakit kronik, kebimbangan, kerengsaan dan banyak lagi.

4. Makan mengikut emosi

Apabila anda makan mengikut emosi, seperti apabila anda berasa bimbang atau dalam keadaan yang tertekan mesti anda ingin makan lebih banyak dari biasa. Akhirnya kalori yang diambil adalah berlebihan. Anda perlu mengamalkan pemikiran yang sihat boleh menjadi sangat berguna.

5. Anda mungkin makan makanan yang sihat banyak

Makanan yang baik untuk anda adalah lazat, tetapi terlalu banyak perkara yang baik. Walaupun makanan seperti avokado, kacang dan susu penuh lemak sangat baik untuk kesihatan anda, mereka juga cukup tinggi kalori. Sekiranya anda makan banyak makanan ini, anda mungkin mengambil lebih banyak kalori daripada yang anda tahu.

Sudah tentu, dalam diet tinggi lemak seperti diet ketogenik , makanan anda akan terdiri daripada makanan berlemak. Apa yang telah dibicarakan adalah mengikut diet biasa yang juga diselaras dengan makanan tinggi lemak.

 

Sumber:

  1. https://draxe.com/reasons-why-women-struggle-lose-weight-and-weight-loss-tips/
  2. https://www.wowkeren.com/berita/tampil/00163328.html
  3. https://www.liputan6.com/health/read/2583722/ini-alasan-wanita-lebih-sulit-turunkan-berat-badan-dibanding-pria
  4. https://www.liputan6.com/health/read/2841234/alasan-utama-mengapa-wanita-sulit-turun-berat-badan

Edayu

Editor: Mohd Firdaus

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di