Siakap Keli

Parti ‘Chinckenpox’, Parti Pelik Anjuran Ibubapa Anti-Vaksin Untuk Bina Antibodi Anak Secara Semula Jadi

Majoriti ibu bapa akan berbuat apa sahaja termasuklah mengambil suntikkan vaksin asalkan anak yang disayangi terhindar daripada sebarang penyakit berbahaya.

Namun lain pula untuk sekumpulan ibu bapa di Boulder, Colorado di Amerika Syarikat ini. Mereka melakukan satu perkara yang sangat bertentangan. Apa yang dilakukan adalah mereka menganjurkan parti chickenpox dimana anak-anak dibawa bercampur dengan penghidap penyakit berkenaan supaya anak mereka dijangkiti penyakit berkenaan.

Golongan ibu bapa anti vaksin ini percaya, dengan berbuat demikian, anak mereka yang dihidapi penyakit berkenaan akan membina sistem pertahanan badan secara semula jadi.

Sebenarnya, apa yang dibuat oleh ibu bapa anti vaksin ini adalah satu kaedah yang digunapakai sekian lama sehinggalah amalan berkenaan beransur-ansur pupus susulan pengenalan vaksin varicella zoster  pada tahun 1995.

Perbualan ibubapa antivaksin didedahkan portal berita antarabangsa

Walaupun vaksin yang terdapat dipasaran pada hari ini menawarkan risiko jauh lebih rendah berbanding amalan lama itu, ibubapa anti vaksin ini tetap berpegang teguh dengan petua turun temurun yang berbahaya dan tidak relevan. Sedangkan melalui vaksin, badan kanak-kanak akan disuntik dengan bakteria lemah atau mati yang berfungsi untuk merangsang antibodi mereka tanpa menyebabkan mereka jatuh sakit.

Bagaimanapun, dengan gerakkan antivaksin yang dihidupkan semula dan mendapat tempat dalam kalangan masyarakat, penganjuran parti chickenpox juga mula berkembang dengan penyertaan semakin bertambah.

Malah, ada antara penganjur program ini memberitahu bahawa parti yang dianjurkan mereka dibuat berdasarkan nasihat daripada ‘orang dalam’ Pusat Kawalan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat dan Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan (NHS) United Kingdom. Namun faktanya, kedua-dua agensi kerajaan berpengaruh dalam sektor kesihatan ini sebenarnya menentang penganjuran parti sedemikian.

”Saya telah dihubungi oleh beberapa orang ibu bapa yang mahukan anak saya (dijangkiti chickenpox) untuk berkongsi dengan anak mereka dan saya boleh menampung kehadiran ibu bapa sebanyak yang mungkin,” kata salah seorang peserta seperti yabg dilaporkan oleh portal berita antarabangsa.

Terdapat dua cara yang sering digunakan oleh ibubapa antivaksin ini iatu sama ada mencampurkan anak mereka dengan individu-individu penghidap penyakit chickenpox atau ‘mengurung’ anak mereka dalam ruang tertutup yang dipenuhi dengan nafas pesakit sekitar 30 minit.

Secara dasarnya, amalan parti ini melakukan perkara yang sama dilakukan oleh vaksin itu bertujuan untuk mengaktifkan sistem antibodi badan. Antibodi ini diaktifkan bagi mengenal pasti virus yang memasuki badan dan bersedia untuk menentangnya di masa hadapan.

Pengaktifan ini kemudian menyebabkan pesakit chickenpox kali pertama tidak mungkin untuk diserang buat kali kedua selain mengurangkan risiko terkena penyakit terkait seperti penyakit shingles.

Bagaimanapun, risiko chickenpox adalah, virus tersebut boleh berkembang dan menyebabkan berlakunya komplikasi kesihatan yang lebih teruk. Ini termasuklah penyakit pneumonia, encephalitis dan strep kumpulan A. Kesemua penyakit ini memang sudah dibuktikan boleh membawa maut jika menyerang kanak-kanak yang masih lemah dan mudah terdedah kepada penyakit.

Apa yang membezakan vaksin dengan kaedah yang diamalkan oleh golongan antivaksin di Amerika Syarikat ini adalah vaksin dihasilkan dengan risiko komplikasi penyakit yang paling rendah. Malah, semua pakar bersetuju vaksin seringkali diuji untuk memastikan tidak ada kesan sampingan kepada penerimanya berbanding kaedah-kaedah perubatan yang lain.

”Bagi kami sebagai pengamal perubatan, vaksin adalah satu benda yang paling kerap menjalani ujian memandangkan vaksin diedar dan diguna oleh jutaan manusia di seluruh dunia. Jadi, tiada ruang untuk kesilapan berlaku,” kata Dr. Robert M Jacobson, Pengarah Program Penjagaan Kesihatan Populasi di Klinik Mayo.

Walaupun pelbagai pendedahan dan pembuktian yang dibuat oleh penyelidik, namun jumlah pengikut antivaksin dilihat semakin bertambah. Ini sekaligus membuktikan ada ibu bapa lebih percaya dengan kaedah lapuk yang dicipta lebih 30 tahun dahulu adalah lebih baik berbanding penemuan -penemuan baru yang dibuat oleh saintis.

Sumber : Dailymail

Fazidi

Dulu suka menulis. Sekarang suka menaip.

Editor: Fazidi

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di