Siakap Keli

Indonesia Pecat Pengarah Teknikal Lion Air Dan Beberapa Juruteknik

Susulan nahas pesawat Lion Air JT610 isnin lalu, kementerian pengangkutan Indonesia telah memecat pengarah teknikal penerbangan itu dan beberapa orang jurutekniknya, lapor agensi Antara News, hari ini.

“Hari ini kami memecat pengarah daripada jawatan dan tugasnya,” kata Budi Karya Sumadi, memetik kemalangan itu sebagai puncanya. Ujarnya lagi,  beberapa orang juruteknik turut dipecat.

Bagaimanapun, tidak dapat dipastikan setakat ini adakah pemecatan itu bersifat sementara atau kekal.

Menerusi satu sumber luar negara, Ketua Eksekutif Lion Air, Edward Sirait memberitahu beliau tidak tahu berhubung arahan itu.

Pesawat malang Boeing 737 MAX 8  terhempas di Laut Jawa kira-kira 2 minit selepas berlepas daripada lapangan terbang di Jakarta. Ketika terhempas, pesawat berkenaan membawa seramai 189 orang penumpang termasuk anak kapal. Pasukan penyelamat percaya tiada mangsa yang selamat.

Usaha mencari dan menyelamat giat dijalankan membabitkan beberapa agensi kerajaan negara republik tersebut. Setakat semalam, sebanyak 37 bag mayat telah dihantar untuk menjalani ujian DNA.

Melalui laporan semalam, pasukan penyelamat percaya banyak jasad mangsa masih terikat pada kerusi jika mengambil kira tempoh masa dua minit terhempas selepas berlepas.

Sumber : Antara News

Nuraiyshah A.L

Being a sleepy girl with a busy life is hard.

Tambah komen

Sumbang Artikel Anda

Anda suka menulis dan berkongsi? Tetapi tiada medium yang sesuai? Anda dialu-alukan untuk menulis di Siakap Keli sekiranya penulisan anda itu suatu perkara yang manfaat.

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di