Siakap Keli
Gambar Hiasan

10 Haiwan Paling ‘Rare’ Yang Anda Mungkin Tidak Pernah Lihat Sebelum Ini

Bagi seseorang pencinta binatang, kehidupannya akan indah jika bersama-sama binatang setiap hari tidak kira apa jenis binatang. Tapi, sejauh mana anda mengenali haiwan-haiwan di atas muka bumi ini? Dengan keluasan bumi yang tidak terjangkau ini, terdapat banyak jenis haiwan yang kita takpernah temui. Lebih-lebih lahi haiwan yang hidup di dalam lautan dan hutzn yang tebal.

Bilangan haiwan di dunia ini berjuta-juta spesis yang menakjubkan daripada haiwan yang besar berenang di lautan sehinggalah serangga yang kecil. Di dunia semulajadi ini di bawah ancaman dan banyak spesis ‘rare’ hampir pupus.

Disini saya ingin kongsikan jenis-jenis haiwan yang sangat ‘rare’ yang belum andapernah jumpa dan sangka kewujudan haiwan ini.

10. NORTHERN WOMBAT NOSED HAIRY

 Spesies ini adalah salah satu haiwan paling jarang di dunia yang dapat ditemui di Queensland, Australia – khususnya di Taman Negara Hutan Epping. Pada masa ini, anggaran wombat ini utara kira-kira 115 ekor. Tahap penglihatannya sangat terhad. Ia hanya menggunakan hidup untuk kehidupan sehariannya dan mecari makanan terutamanya pada waktu malam.

9. ELEPHANT SHREW (NOW KNOWN AS BONI GIANT SENGI)

Haiwan ini merupakan salah satu haiwan yang paling jarang jumpa di dunia yang hanya tinggal di Hutan Boni-Dodori yang terletak di Kenya, tetapi habitatnya telah musnah akibat penebangan dan pengembangan. Ia hanya makan binatang kecil seperti serangga. Nampak seperti tikus tetapi bukan dan lebih dikenali seperti gajah kerana mempunyai belalai.

8. SAOLA

Selalunya digelarkan sebagai unicorn Asia, hanya diketahui sebagai enigmatic saola. Saola ditemui di pergunungan di sepanjang sempadan Laos dan Vietnam pada tahun 1992. Walau bagaimanapun, ramai pemburu mengejar aktiviti yang merosakkan di habitat spesies ini yang mengakibatkan penurunan populasi mereka.

7. DUSKY GOPHER FROG MISSISSIPPI

Populasi ini terdiri daripada kira-kira 100 spesies , yang terdapat di kolam yang terletak di Mississippi. Tetapi jumlahnya berkurangan kerana kehilangan habitat semula jadi katak Dusky Gopher seperti longleaf pain dan tanah lembap.

6. SAWFISH

Anda boleh menemui spesies ini di perairan tropika subtropika dan pesisir Atlantik dan lautan Indo-Pasifik. Spesies ini diambil oleh pihak Australia untuk penjagaannya. Sawfish ini kelihatan seperti bullshark, dan ikan air masin ini boleh memasuki sungai dan hidup di dalam air tawar. Kehidupannya sangat mudah terdedah dengan jaring jadi mereka sangat berharga dan mengalami kepupusan.

5. HAINAN GIBBON

Dianggarkan bahawa bilangan Hainan Gibbons yang tinggal hanya sekitar 23 spesis. Itulah sebabnya ia dianggap sebagai haiwan paling jarang ditemui  dan tinggal di Laut China Selatan.

4. SPOON BILLED SANDPIPER

Burung yang kecil ini memindahkan antara utara Rusia dan Asia Tenggara. Jumlahnya, pada anggaran yang paling optimistik, 2,500 ekor burung. Lebih dari mungkin, sebenarnya ada kurang daripada seribu daripadanya. Mereka diancam oleh kehilangan habitat pembiakan dan oleh perangkap burung di Burma.

3. LURISTAN NEWT

 

Ini adalah salah satu spesies salamander yang lazim di Gunung Zagros di Iran. Ia juga popular untuk perdagangan haiwan kesayangan dan mempunyai nilai pasaran $ 300 bersamaan RM 1250. Program pembiakan tawanan di zoo membantu menstabilkan bilangannya. Kehilangan habitat dan perdagangan di pasaran gelap adalah ancaman terbesar.

2. GIANT IBIS

Berdiri sehingga tiga kaki tinggi dengan sayap lima kaki. Walaupun saiznya besar, tetapi ibis gergasi adalah salah satu burung paling jarang di dunia. Hidup di kawasan tasik di Kemboja Utara, memburu gergasi ibis untuk ikan dan serangga di dalam air. Tetapi burung ini menderita kerana diburu untuk daging, bulu dan telurnya.

1.CUBA’S GREATER FUNNEL-EARED BAT

Anda boleh mencari makhluk ini terbang di sekitar Cuba, terutamanya di Cueva La Barca. Tetapi disebabkan oleh kemusnahan yang disebabkan oleh manusia ke habitatnya, hanya kira-kira 100 spesies sahaja yang ditinggalkan.

Sumber:

  1. https://www.historyinorbit.com/these-are-the-worlds-rarest-animals-2/
  2. https://www.buzzfeed.com/mbvd/35-of-the-worlds-rarest-animals
  3. https://tailandfur.com/rare-animals-in-the-world/
  4. http://thezoozoom.com/bizarre/35-rarest-animals-in-the-world

Edayu

Editor: Mohd Firdaus

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di