Siakap Keli

Terkejut Bila Makanan Rutin Diet Anda Mengandungi Gula Yang Tinggi

Gambar Hiasan

Ramai orang kini cuba untuk meminimumkan pengambilan gula mereka , tetapi mudah meremehkan tentang kesihatan pemakanan. Tidak semestinya makanan sihat tidak mengandungi gula tambahan.

Salah satu sebabnya banyak makanan yang mengandungi gula tersembunyi, termasuk beberapa makanan yang anda tidak akan pernah menganggapnya manis. Malah, walaupun produk yang dipasarkan sebagai kurang atau rendah lemak juga mengandungi lebih banyak gula daripada biasa .

Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan bahawa wanita mengehadkan pengambilan gula tambahan mereka kepada 6 sudu per hari, sementara lelaki harus membatasi pengambilan mereka kepada 9 sudu teh. Satu sudu gula mengandungi 4 gram, jadi ini berjumlah 24 gram sehari untuk wanita dan 36 gram untuk lelaki. Kebanyakan orang hari ini makan lebih banyak daripada itu.

Sini ada bebarapa contoh makanan yang zahirnya nampak berkhasiat namun mempunyai musuh manusia iaitu gula.

 • Yogurt Lemak Rendah

Yogurt boleh menjadi makanan yang sangat berkhasiat. Namun tidak semua yogourt mengandungi bahan berkhasiat seperti yang anda tahu. Seperti produk rendah lemak, walaupun ia rendah lemak tetapi mengandungi gula tambahan untuk meningkatkan rasa. Jadi semua yogurt adalah sama kandungannya tidak kira rendah lemak atau tinggi lemak jika mempunyai gula tambahan yang tidak sihat.

 • Sos Bbq

Bila sebut pasal sos bbq semua orang sukakannya kerana kesedapannya sebagai bahan perapan ayam atau daging. Tahukah anda, 40% bahan sos ini adalah gula putih. Secara tidak langsung anda menggunakan gula tanpa sedar.

 •  Sos Spaghetti

Gula tambahan selalu bersembunyi dalam makanan yang anda rasa ia tidak manis seperti sos tomato spaghetti. Walaupun sos tersebut diperbuat daripada sayuran tomato tetapi pernah tak anda tahu bahawa ianya juga mengandungi gula tambahan yang tinggi untuk memberi rasa.

 •  Minuman untuk bersukan

Minuman sukan sering boleh disalah anggap sebagai pilihan yang sihat bagi mereka yang bersenam. Walau bagaimanapun, minuman sukan direka untuk menghidrat dan menyemarakkan tenaga atlet semasa tempoh senaman yang berpanjangan. Atas sebab ini, ia mengandungi sejumlah besar gula tambahan yang dapat diserap dengan cepat dan digunakan untuk tenaga.

 • Granola bar

Granola bar pada asasnya diperbuat daripada gandum. Tetapi mereka tidak betul-betul sihat seperti oat rolled plain. Bar ini mengandungi gula tambahan, madu, kacang, dan buah-buahan kering, yang secara automatik meningkatkan jumlah kalori. Malah, bar granola 100 gram mengandungi kira-kira 6 sudu teh gula. Gunakan bar granola buatan sendiri atau salah satu yang mengandungi kurang gula tambah.

 • Teh Ais

Semua orang sukakan teh ais tambah-tambah teh tarik menjadi minuman kegemaran. Tetapi dengan rasa yang hebat datang kalori tinggi dan beban gula. Sirap yang digunakan untuk menyediakan teh ais adalah manis dan boleh membawa kepada peningkatan insulin. Jadi, jika anda menghidap diabetes, elakkan daripada memakannya. Anda boleh menyediakan teh es di rumah menggunakan teh, lemon, madu, buah-buahan dan herba yang berkualiti.

 • Bijiran sarapan 

Bijirin sarapan pagi adalah banyak pilihan untuk orang ramai kerana mereka cepat, mudah, boleh didapati, mudah alih, renyah, dan lazat. Tetapi adakah anda tahu bahawa mereka mengandungi trak gula, terutama yang dipasarkan kepada anak-anak? Elakkan apa-apa bijirin sarapan yang mengandungi rasa tambahan dan terlalu banyak gula.

 

Sumber:

 1. https://www.stylecraze.com/articles/foods-high-in-sugar-to-avoid/#gref
 2. https://www.healthline.com/nutrition/18-surprising-foods-high-in-sugar#section17
 3. https://www.eatthis.com/sugary-foods/
 4. https://www.rd.com/health/healthy-eating/foods-high-in-sugar/

Edayu

Editor: Mohd Firdaus

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di