Siakap Keli
Gambar : Asia One

Daging Manusia Dihidang Kepada Pelanggan Di Restoran Bangkok, Polis Thailand Sahkan Berita Palsu

Berita yang ditularkan tentang mayat mangsa bunuh yang dikerat-kerat dan dagingnya dihidangkan kepada pelanggan di sebuah restoran vegetarian di Lat Krabang, dekat  Bangkok, baru-baru ini, disahkan sebagai berita palsu, kata Polis Thai.

Sungguhpun polis mengesahkan berlaku kes pembunuhan di restoran itu, namun aspek mengerikan dalam berita itu, misalnya mayat mangsa dikerat-kerat dan dagingnya disajikan bersama mi kepada pelanggan restoran, tidak berlaku seperti yang didakwa.

“Tiada sesiapapun yang makan mi di restoran berkenaan oleh sebab tempat itu ditutup sementara bagi kerja-kerja pengubahsuaian semasa tempoh insiden itu dikatakan berlaku,” kata pegawai penyiasat kes pembunuhan, Kol Charnwit Pumpho, kepada Bernama ketika dihubung di sini hari ini.

Beliau turut menyangkal dakwaan oleh laporan berita itu bahawa pelangganlah yang membuat laporan polis tentang jenayah itu selain penemuan daging manusia di dalam mi, dan  menegaskan, pada masa itu, tiada pelanggan yang berkunjung ke restoran terbabit yang ditutup untuk kerja-kerja pengubahsuaian.

Laporan polis itu, menurut Charnwit, sebenarnya difailkan oleh penduduk berhampiran yang terganggu oleh bau busuk yang datang dari restoran, dan membawa kepada penemuan mayat manusia di dalam tangki septik berhampiran dapur restoran.

Disebabkan gambaran salah tentang pembunuhan itu, artikel berita berkaitan kes itu menjadi tular dalam kalangan pengguna media sosial di Thailand dan beberapa negara berjiran termasuk Malaysia, justeru menimbulkan kebimbangan pihak berkuasa Thai berhubung kesannya terhadap imej serta industri pelancongan negara.

Sebaik sahaja polis menerima laporan lebih seminggu lepas, mereka pergi ke restoran itu dan menjumpai cebisan otak manusia selain percikan darah di dalam dapur restoran.

Hasil siasatan lanjut, polis menjumpai mayat seorang lelaki yang separuh reput dengan beberapa kesan tikaman,  terperosok di dalam tangki septik berhampiran dapur dan kemudian mengenal pasti identiti mayat itu sebagai Prasert Inpathom, 61.

Polis kemudian menahan suspek berumur 68 tahun, yang didakwa sebagai orang terakhir dilihat berada bersama-sama mangsa.

Sementara itu, Pemangku Ketua Polis Imigresen Thailand Mej Jen Surachate Hakpal berkata pihak berkuasa akan meneliti kesan berita palsu itu terhadap Thailand.

Ketua polis imigresen itu, yang turut mengetuai Pasukan Petugas bagi Pencegahan Jenayah Teknologi Maklumat Thailand (TACTICS) berkata pihak berkuasa akan menyiasat tujuan di sebalik perkongsian berita palsu dan sama ada ia sengaja dilakukan untuk mencalarkan imej negara ini.

“Kami akan menyiasat sama ada mereka (yang berkongsi berita palsu itu) melanggari Akta Jenayah Komputer,” katanya.

Sumber : Bernama

Sha Rossa

Manis macam 'Rosalinda' tapi bukan dia.

Editor: Sha Rossa

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di