Gambar Hiasan

Bolehkah Membaca Al-Quran Tanpa Menutup Aurat Dengan Sempurna?, Ini Penjelasan Daripada Mufti Wilayah

Terkadang kita malas mengenakan hijab atau memakai pakaian tertutup rapi ketika membaca quran. Misalnya saat sedang santai di rumah, atau saat sedang menjelang tidur.

Membaca Al-Quran tidak mempunyai prasyarat yang tertentu bagi lelaki dan wanita. Ianya berbeza dengan mendirikan solat yang sah mewajibkan anda untuk menutup aurat dengan sempurna. Tetapi berapa ramaikah yang masih keliru berhubung aurat ketika membaca al- Quran?

Ikuti penjelasan daripada Datuk Seri Mufti tentang hukum membaca al-Quran dalam keadaan tidak mengenakan hijab bagi wanita dan berseluar pendek bagi lelaki?

Hukum asal membaca al-Qur’an dalam keadaan tidak menutup aurat ialah harus. Hal ini kerana tidak terdapat mana-mana ayat al-Qur’an ataupun hadith yang menyatakan hal yang demikian.

Namun demikian, kami tegaskan bahawa antara adab membaca al-Qur’an ialah menutup aurat secara sempurna sebagaimana yang ditegaskan oleh para ulama’, antaranya Dr. Nuh ‘Ali Salman, ahli Lajnah Darul Iftaa’ Mesir.

Bacaan al-Qur’an dalam keadaan dan cara yang paling baik merupakan salah satu cara kita mengagungkan syi’ar Allah SWT, dan itu merupakan bukti ketaqwaan kita kepada-Nya sebagaimana firman-Nya dalam al-Qur’an:

وَمَنْ يُعَظِّمْ شَعَائِرَ اللَّهِ فَإِنَّهَا مِنْ تَقْوَى الْقُلُوبِ

Maksudnya: Barangsiapa yang mengagungkan syiar Allah, maka itu termasuk (bukti) ketaqwaan dalam hatinya”

Surah Al Hajj (32)

Al-Hakim Al-Tirmidzi menyebut dalam kitab Nawadir al-Usul, bahawa antara cara kita menghormati dan mengagungkan al-Qur’an adalah dengan cara:

أَن تتلبس لَهُ كَمَا تتلبس للدخول على الْأَمِير لِأَنَّك مناج

Maksudnya: Hendaklah kamu berpakaian seperti mana kamu berpakaian ketika ingin bertemu seorang raja untuk meminta sesuatu permintaan.

Beliau menyebut lagi:

وكان أبو العالية إذا قرأ اعتم ولبس وارتدى واستقبل القبلة

Maksudnya: Diceritakan bahawa Abul ‘Aliyah sewaktu ingin membaca al-Quran, beliau akan mengenakan serban dan pakaian yang indah dan akan menghadap kiblat.

(Rujuk Al-Hakim al-Tirmizi, Nawadir al-Usul fi Ahadith al-Rasul, 3/253)

Sekali lagi ditegaskan bahawa hukum membaca al-Qur’an dalam keadaan tidak menutup aurat ialah harus, namun atas dasar adab dengan al-Qur’an sebagai sebuah kitab agung yang diturunkan oleh Allah SWT kepada sekalian manusia, maka seharusnya kita membacanya dalam keadaan menutup aurat secara sempurna sebagaimana yang ditegaskan dan diamalkan oleh sekalian ramai salafussoleh dan para ulama.

Sumber: Mufti Wilayah Persekutuan

Edayu

Lebih banyak menulis dari bersembang

Editor: Daus Ishak

Tambah komen

Dari Wiser.my