Siakap Keli

Bukan Lagi Simbol Harapan, Amnesty International Tarik Balik Anugerah Berprestij Dari Suu Kyi

Amnesty International telah menarik balik anugerah hak asasi manusia berprestij dari Aung San Suu Kyi, berikutan kegagalan beliau bersuara terhadap keganasan yang berlaku kepada Islam Rohingya.

Ia adalah yang terbaru dalam satu siri penghargaan yang akan ditarik balik dari Aung San Suu Kyi, termasuk Anugerah Elie Weisel Museum Holocaust Amerika Syarikat dan Anugerah Freedom of the City yang dibatalkan oleh Edinburgh, Oxford, Glasgow dan Newcastle.

Amnesty International pada hari Isnin berkata bahawa Aung San Suu Kyi, kini pemimpin Myanmar tidak lagi menjadi simbol harapan, sejak penarikan penghormatan tertinggi itu.  Ia adalah ekoran sikap ‘acuh tak acuh’ beliau terhadap kekejaman yang dilakukan terhadap Rohingya dan sikap tidak bertoleransi terhadap kebebasan bersuara.

Aung San Suu Kyi menerima duta penghormatan nurani pada tahun 2009 kerana peranannya dalam memperjuangkan keamanan dan demokrasi. Dia digambarkan sebagai ‘simbol harapan, keberanian dan pembelaan hak asasi manusia’ oleh Irene Khan, Setiausaha Agung Amnesty International.

Aung San Suu Kyi telah dituduh secara meluas kerana tidak peduli terhadap nasib Rohingya Muslim di Myanmar.

Lebih 700,000 orang Rohingya tinggal di Bangladesh, setelah melarikan diri dari serangan tentera kejam yang bermula pada Ogos 2017.

Sumber: The Guardian

Nur Farra

writ.er / [rahy-ter]
-noun
1. a peculiar organism capable of transforming caffeine into books.

Editor: Mohd Firdaus

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di