Siakap Keli
Gambar Hiasan

Apa Yang Harus Anda Lakukan Jika Anda Cuba Atau Diserang Oleh Anjing Liar

Anda tentu pernah tersempak dengan anjing liar ketika melalui sesuatu kawasan kan sebelum ini? Perasaan takut boleh datang dan darah gemuruh boleh menyerang tiba-tiba sekiranya ketika itu anda berada di kawasan sunyi dan keseorangan. Bertambah panik seandainya anda mendapati peluang untuk anda menyelamatkan diri tipis sekali.

Yelah, siapa yang tak takut digigit anjing lagi. Sebelum-sebelum ini pun anda pernah mendengar cerita-cerita mangsa digigit anjing. ancaman penyakit jika menjadi mangsa gigitannya memang menyeramkan. Anda tentu pernah mendengar perkataan Rabbies kan? Itulah adalah salah satu penyakit yang sinonim dengan anjing dan penyakit berkenaan boleh menyerang anda antaranya melalui gigitan haiwan berkenaan.

Jadi apa yang anda perlu buat jika berhadapan dengan situasi genting berkenaan? Rp Tacspoint ada jawapannya. Jom baca perkongsian tersebut di bawah. Semoga bermanfaat.

18 PERKARA YANG HARUS ANDA KETAHUI JIKA ANDA DISERANG OLEH ANJING

Semua orang tahu bahawa anjing adalah kawan TERBAIK lelaki(man best friend) tetapi tidak selalu dan semua ramah atau jinak. Pertama sekali, anjing adalah haiwan dengan NALURI haiwan, dan bahkan seorang yang RAMAH boleh menyerang manusia jika ada MASALAH .

Di Rp Tacspoint , kami kongsikan dari pengalaman dan pengetahuan kami. TENTANG apa yang harus anda lakukan jika anjing liar menyerang anda. Peraturan mudah ini akan membantu anda untuk MENGELAKKAN diri dari bahaya.

JIKA ANJING TIDAK MENYERANG TETAPI BERTINDAK AGRESIF

Boleh dikatakan anjing mempunyai banyak BAHASA badan. Sekiranya TELINGANYA ditekan rapat ke bawah dan nampaknya bergelung ke belakang. Adalah LEBIH BAIK untuk MENJAUHKAN diri daripadanya dan berjalan sejauh mungkin untuk tidak mencetuskan serangan. TETAPI apa yang perlu anda lakukan jika cara ini tidak BERKESAN ?

JANGAN cuba menenangkan anjing itu atau SENYUM kepadanya. Haiwan pun ada dan seakan tersenyum. Namun BERBEZA daripada manusia. SENYUMAN bermakna keramahan dan kegembiraan untuk manusia. TETAPI untuk anjing, itu bermakna bahawa anda sedang MENYEMBUNYIKAN gigi anda dan MENCABARNYA.

ELAKKAN hubungan mata langsung dan MENGABAIKAN anjing itu. Akhirnya, ia akan berhenti memberi PERHATIAN kepada anda dan akan berehat. Secara ringkasnya, semakin anda MENUNJUKKAN kecemasan dan mengayunkan TANGAN anda. KEMUNGKINAN anjing tadi akan menyerang anda.

Jika terdapat SESEORANG di sekitar, mintalah bantuan. Tetapi lakukan dengan PERLAHAN dan jangan NAIKKAN suara anda. Jangan BALING kayu atau batu pada anjing atau gunakan SEMBURAN lada. Ini boleh membuat anjing lebih AGRESIF . Malah anjing mesra/jinak tidak akan gembira jika anda mula MENGAYUNKAN tangan anda atau MELEMPARKAN tongkat kepadanya.
BERUNDUR perlahan-lahan, tetapi JANGAN MEMBELAKANGI anjing tadi.

Adalah lebih BAIK untuk beralih dengan BERDEPAN kepada anjing supaya anda dapat melihat reaksinya. JANGAN CUBA LARI! Anjing itu AKAN mengejar anda dan anda tidak boleh MENGALAHKAN seekor anjing. Saya pasti anda mampu menumpaskan atau lebih cepat daripada sprinter Olimpik!

Jika anjing MENYERANG.

Haiwan sentiasa MENYERANG kerana BERSEBAB tetapi alasan mereka tidak selalu JELAS . Biasanya anjing menyerang jika mereka LAPAR atau jika mereka MELINDUNGI anjing atau WILAYAH mereka.

SEKIRANYA semua tindakan anda yang disebut di atas. Anjing MASIH menyerang anda, anda PERLU mengingati kaedah-kaedah berikut:

JANGAN berteriak pada anjing, walaupun anda tidak tahu apa lagi yang perlu dilakukan. Berteriak hanya akan membuatnya MARAH.

Jika anda mempunyai REPELLER anjing ULTRASONIC, gunakannya. Ia akan menakutkan anjing itu.

Jika anjing MENERPA kepada anda, cuba menutup KEPALANYA dengan JAKET atau SWEATER anda apabila ia berada dalam jangkauan anda. KEMUDIAN berlindung mencari objek atau barang yang boleh dijadikan SEMPADAN seperti pokok, pos, atau bangku di antara anda dan anjing, atau memanjat pokok. Anjing itu tidak akan dapat MENGIKUTI anda di sana.

BUANG beg anda atau mana-mana objek longgar lain ke TEPI untuk mengalih PERHATIAN anjing itu. Ia MUNGKIN menyerang OBJEK pertama yang akan memberi anda sedikit masa untuk MELARIKAN diri. Ia juga akan menjadi baik jika anda mempunyai MAKANAN seperti daging atau sosej dengan anda. Mungkin itulah yang dikehendaki oleh anjing dari anda.

TUTUP leher anda dengan TANGAN anda. LEHER adalah bahagian tubuh yang sangat TERDEDAH kerana terdapat banyak arteri dan urat di sana. Sekiranya anda mesti digigit, tempat yang paling selamat untuk berlaku ialah DAGU di bahagian muka atau bawah lengan di bahagian tangan. ANDA. TAHU AKAN DIGIGIT, MAKA BERI BAHAGIAN YANG KURANG RISIKO.

Sekiranya anda DIGIGIT, tahanlah keinginan semula jadi untuk cuba menarik DIRI atau MERENTAP gigitan tadi. Ini hanya akan menjadikan kecederaan lebih BURUK dan TERKOYAK sehingga MEROBEK daging. Sebaliknya, TEKAN anjing di HIDUNG atau MATA.

Pakar anjing juga MENGESYORKAN untuk MEREBUT ATAU MENANGKAP kaki belakangnya dan MENGANGKAT mereka dari tanah.

GUNAKAN berat badan anda untuk MENEKAN anjing ke tanah dengan LUTUT atau SIKU anda. Anjing boleh MENGGIGIT tetapi mereka TIDAK boleh bertarung. Anda akan MENGUNCI haiwan ini dengan cara ini sehingga bantuan tiba.

KADANG-KADANG , ia mungkin berlaku bahawa anda diserang oleh bukan satu, tetapi satu KAWANAN anjing. Peraturan am untuk tindakan anda sepatutnya sama seperti di atas tetapi JANGAN biarkan anjing MENGELILINGI anda. Cuba berdiri dengan PUNGGUNG anda ke DINDING. Dengan ini anda mampu MENGELAK serangan dari depan tanpa memikirkan serangan dari BELAKANG . Tetapi anda tidak boleh lari – mereka akan mengejar anda.

APA YANG PERLU DILAKUKAN JIKA ANDA TELAH DIGIGIT.

Sekiranya anda digigit, anda mesti MEMBERSIHKAN luka dengan segera. Lakukan yang berikut:

BILAS luka dengan sabun/detol/anti bacteria dan air dan campurkan dengan alkohol.
Tidak kira sama ada anda telah DIGIGIT oleh anjing yang sesat atau yang domestik, anda perlu melawat HOSPITAL . Mereka akan mengambil semua ujian yang diperlukan di sana.

Kemudian anda perlu DI VAKSIN untuk RABIES . Bertentangan dengan kepercayaan umum, tidak akan ada 20-30 suntikan tetapi hanya 6. Anda akan mendapat suntikan di perut atau bahu anda.

Menurut statistik, manusia dijangkiti rabies oleh anjing dalam 99% kes. Gejala pertama penyakit MUNCUL selepas 30-50 hari anda telah digigit. Anda perlu mendapatkan VAKSIN rabies dalam TEMPOH 2 minggu jika tidak, akibatnya akan membawa MAUT . TIADA rawatan terhadap RABIES , hanya langkah PENCEGAHAN .

VIRUS rabies boleh DIJANGKITI melalui lebih banyak CARA SELAIN daripada gigitan. Kadang-kadang, hanya beberapa titisan AIR LIUR dari binatang yang SAKIT TERKENA pada KULIT atau MEMBRAN MUKOSA anda boleh menyebabkan anda DIJANGKITI. Itulah SEBABNYA mengapa anda tidak boleh membiarkan anjing PELIK atau LIAR menjilat tangan atau muka anda.

Menjaga kesihatan anda dan cuba MENGHINDARI haiwan jalanan. Tetapi jika pertemuan dengan anjing yang sesat tidak dapat DIELAKKAN, anda kini tahu apa yang harus anda lakukan. Kami berharap PETUA ini akan muncul di KEPALA anda apabila anda memerlukannya.

Pernahkah anda menghadapi anjing AGRESIF ? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah dan kongsi artikel ini dengan rakan dan keluarga anda. Mereka mungkin mendapati maklumat ini berguna juga.

KITA BOLEH KONGSIKAN PENGETAHUAN DAN PENGALAMAN. Tidak semua apa yang kami tahu. Mungkin pengalaman anda dapat bantu yang lain.

Sumber : Rp Tacspoint

Fazidi

Dulu suka menulis. Sekarang suka menaip.

Editor: Daus Ishak
" "