Siakap Keli

Kebaikan Pisang Yang Semua Orang Tak Tahu, Ini Penjelasannya

Gambar Hiasan (Google)

Anda tidak akan pandang rendah pada pisang lagi selepas anda mengetahui pisang memberi banyak manfaat pada kesihatan anda dan sumber makanan yang bagus diet seharian anda.

Pisang adalah buah-buahan tropika yang mempunyai pulpa lembut di dalam kulit mereka yang berisi. Buah ini memanjang dan sedikit melengkung dan mereka tumbuh dalam kelompok di dekat bahagian atas tumbuhan berbuah. Pisang datang dalam pelbagai warna, termasuk hijau, merah, kuning, dan coklat (apabila masak).

Pokok pisang adalah tumbuhan herba berbunga terbesar di dunia. Nama saintifik pisang ialah Musa acuminata . Satu hidangan atau 126 gram pisang mengandungi kira-kira 110 kalori dan 30 gram karbohidrat . Pelbagai manfaat kesihatan dikaitkan dengan buah kuning curvy. Ia juga boleh menjadi cara yang baik untuk mendapatkan magnesium dan vitamin C dan B6.

Ia boleh membantu memerangi kemurungan, menjadikan anda lebih pintar, menyembuhkan penyakit, melegakan loya pada waktu pagi, melindungi kanser buah pinggang, menghindarkan penyakit kencing manis dan osteoporosis.

Selain itu, ia juga dapat menyembuhkan gatal-gatal gigitan nyamuk dan menghilangkan parut pada kulit.  Berikut adalah sebab-sebab yang perlu anda makan pisang dan mungkin anda tidak pernah tahu sebelum ini.

 • Pisang membantu mengatasi kemurungan kerana kadar tryptophan yang tinggi, yang ditukar menjadi serotonin – neurotransmiter otak yang gembira.
 • Makan dua pisang sebelum senaman berat untuk membungkus pukulan tenaga dan mengekalkan gula darah anda.
 • Melindungi terhadap kekejangan otot semasa latihan dan kekejangan kaki waktu malam dengan memakan pisang.
 • Mengatasi kehilangan kalsium semasa membuang air kecil dan membina tulang yang kuat dengan menambah pisang.
 • Meningkatkan mood anda dan mengurangkan gejala PMS dengan memakan pisang, yang mengawal gula darah dan menghasilkan kelonggaran yang melegakan tekanan.
 • Pisang mengurangkan bengkak, melindungi terhadap kencing manis jenis II , mengurangkan berat badan bantuan, menguatkan sistem saraf, dan membantu pengeluaran sel darah putih, semua kerana tahap vitamin B-6 yang tinggi.
 • Menguatkan darah anda dan melegakan anemia dengan besi tambahan dari pisang.
 • Tinggi kalium dan garam yang rendah, pisang diiktiraf secara rasmi oleh FDA sebagai mampu menurunkan tekanan darah dan melindungi daripada serangan jantung dan strok.

Makan Pisang Untuk Pencernaan

 • Kaya dengan pektin, pencernaan pisang dan perlahan-lahan menghisap toksin dan logam berat dari badan.
 • Pisang bertindak sebagai prebiotik, merangsang pertumbuhan bakteria mesra di usus.
 • Mereka juga menghasilkan enzim pencernaan untuk membantu menyerap nutrien.
 • Sembelit? Serat tinggi dalam pisang boleh membantu menormalkan motilitas usus.
 • Mendapatkan larian? Pisang menenangkan saluran pencernaan dan membantu memulihkan elektrolit yang hilang selepas cirit-birit.
 • Pisang adalah antacid semulajadi, memberikan kelegaan dari refluks asid, pedih ulu hati, dan GERD.
 • Pisang adalah satu-satunya buah mentah yang boleh dimakan tanpa kesusahan untuk melegakan borok perut dengan melapisi lapisan perut terhadap asid yang menghakis.
 • Berhenti merokok? Pisang mengandungi tahap B-vitamin yang tinggi serta potassium dan magnesium untuk mempercepatkan pemulihan dari kesan pengeluaran.
 • Keluarkan kutil dengan meletakkan bahagian dalam sekeping kulit pisang ke atas ketuat dan catatnya di tempatnya.
 • Gosokkan bahagian dalam kulit pisang pada kasut atau beg tangan kulit anda dan cat dengan kain kering untuk bersinar cepat.

Risiko jika makan terlalu banyak

Sesetengah orang mungkin mengalami alergi terhadap pisang. Jika sesiapa yang mempunyai alahan pisang makan pisang, mereka mungkin mengalami gejala di dalam mulut dan tekak seperti gatal-gatal, bengkak dan mengi.

Pisang boleh mencetuskan migrain pada sesetengah orang. Orang yang sering mengalami sakit kepala migrain dinasihatkan untuk makan tidak lebih daripada setengah pisang setiap hari.

Pisang juga mengandungi banyak serat. Makan terlalu banyak serat boleh menyebabkan kembung, gas, dan kejang perut.

 

Sumber:

 1. https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/11-banana-health-benefits-you-might-not-know-about/
 2. https://www.livescience.com/45005-banana-nutrition-facts.html
 3. https://www.healthxchange.sg/food-nutrition/food-tips/good-reasons-eat-banana-today
 4. https://www.foodmatters.com/article/25-powerful-reasons-to-eat-bananas

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di