Siakap Keli

Masih Tak Berjaya Naikkan Berat Badan? Ikuti Cara Yang Terbaik Ini Untuk Tambah Berat Badan Anda

Gambar Hiasan

Ramai yang berpusu-pusu untuk kuruskan badan, lain pula bagi sesetengah orang yang inginkan berat badannya naik dengan sihat terutamanya bagi seseorang yang berbadan kecil sejak lahir. Walaupun telah berusaha untuk menambah berat badan tetapi masih juga tidak berjaya.

Jadi, di sini akan berkongsi jenis-jenis makanan sihat dan cara yang terbaik untuk meningkatkan berat badan tanpa mengalami sebarang keraguan.

1.Susu

Susu digunakan sebagai penambahan berat badan atau pembina otot dari beberapa dekad yang lalu. Ia memberikan keseimbangan protein, karbohidrat dan lemak yang baik dan merupakan sumber kalsium yang baik , serta vitamin dan mineral lain.

Selain itu, kajian mendapati bahawa susu dan suplimen ‘whey protein’ bergabung boleh menghasilkan berat badan meningkat daripada memakan sumber protein sahaja.

2.Nasi

Beras adalah sumber karbohidrat yang mudah untuk mendapatkannya dan membantu anda untuk meningkatkan berat badan. Hanya satu cawan beras bersamaaan 165 gram kalori dan selepas masak akan meningkat ke 190 kalori, 43 gram karbohidrat dan selebihnya lemak.

3. Daging merah

Salah satu makanan yang untuk pembina otot yang terbaik ialah daging merah. Ia merupakan sumber protein yang sangat baik yang akan membantu anda mendapatkan otot yang sihat. Ia mengandungi leucine, asid amino yang meransang sintesis protein otot.

4. Avocados

Buah ini mengandungi lemak yang sihat. Tidak seperti buah-buahan yang lain, avacados ini mempunyai kalori yang cukup padat. Oleh hal yang demikian, anda boleh menambahkan berat badan tanpa mengandungi lemak jahat di dalam badan.

5. Buah kering

Buah-buahan kering kaya dengan nutrien dan kalori, dengan satu perempat cangkir cranberry kering yang mengandungi sekitar 130 kalori. Ramai orang suka nenas, ceri, atau epal kering. Buah kering didapati secara meluas dalam talian, atau seseorang boleh mengeringkan buah-buahan segar di rumah.

6. Keju dan yougurt

Keju adalah sumber lemak, protein, kalsium dan kalori yang baik. Seseorang yang ingin mendapatkan berat badan harus memilih keju penuh lemak.

Yogurt penuh lemak juga boleh menyediakan protein dan nutrien. Elakkan yogurt berperisa dan mereka yang mengandungi kandungan lemak rendah, kerana mereka sering mengandungi gula tambahan. Seseorang mungkin ingin merasakan yogurt mereka dengan buah atau kacang.

7. Pasta

Pasta atau spagetti boleh memberikan laluan yang kaya dengan kalori dan karbohidrat kepada berat badan yang sihat. Elakkan daripada makan spagetti yang busuk dan pilihlah yang diperbuat daripada bijiran penuh.

Risiko kesihatan yang paling kerap dikaitkan dengan kekeurangan berat badan termasuklah:

 • sistem imun yang lemah
 • kekurangan vitamin
 • Isu tumbersaran terbantut (kebanyakannya pada kanak-kanak dan remaja)
 • isu dengan kesuburan
 • tempoh yang tidak teratur dan peningkatan amenorea
 • anemia
 • penyakit buah pinggang
 • merasa letih atau mempunyai tahap tenaga yang rendah
 • rambut menipis dan kulit kering

Inilah sebabnya mengapa penting untuk menigkatkan berat badan jika anda kekurangan berat badan.  Teruskan membaca untuk mengetahui bagaimana untuk mendapatkan berat badan dengan pantas dalam cara yang selamat.

 

Sumber:

 1. https://draxe.com/how-to-gain-weight-fast/
 2. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/underweight/faq-20058429
 3. https://www.healthline.com/nutrition/18-foods-to-gain-weight#section17
 4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321518.php

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di