Siakap Keli
Menteri Sumber Manusia, M. Kula Segaran - Bernama

Mulai 1 Januari 2019, Majikan Wajib Carum PERKESO Pekerja Asing – Menteri

Kementerian Sumber Manusia akan mewajibkan pihak majikan  membuat caruman Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) untuk 1.8 juta pekerja asing mereka bermula 1 Jan 2019.

Menterinya M. Kula Segaran berkata, perkara itu diluluskan kabinet, di mana tempoh setahun akan diberi kepada majikan bermula 1 Jan 2019 hingga 1 Jan 2020 untuk mereka menyelesaikan urusan pampasan pekerja yang tertunggak sebelum mula mendaftarkan mereka dengan caruman itu.

“Bermula 1 Jan 2019, majikan perlu mencarumkan pekerja asing mereka dengan caruman PERKESO dan ini melibatkan seramai 1.8 juta pekerja asing yang ada dalam negara, tetapi majikan akan diberi tempoh setahun untuk mereka menyelesaikan urusan pampasan pekerja yang tertunggak sebelum mendaftarkan mereka dengan PERKESO.

“Dalam tempoh setahun itu juga, PERKESO akan turun padang bagi memberi konsultasi dan membantu pihak majikan berkaitan urusan bayaran pampasan tertunggak dan pendaftaran caruman pekerja,” katanya  kepada sumber selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Penasihat Buruh Kebangsaan di bangunan Parlimen hari ini.

Mesyuarat itu turut dihadiri Presiden Persekutuan Majikan-majikan Malaysia (MEF) Tan Sri Azman Shah Haron dan jPresiden Kongres Kesatuan Pekerja (MTUC) Datuk Abdul Halim Mansor.

Pihak kementeriannya juga bercadang untuk meminda beberapa akta pekerjaan dan ia akan dirunding dengan pihak majikan dan pekerja sebelum dibawa dan dibentang di Parlimen, kata Kula Segaran.

Sumber : Bernama

Nuraiyshah A.L

Being a sleepy girl with a busy life is hard.

Tambah komen

Sumbang Artikel Anda

Anda suka menulis dan berkongsi? Tetapi tiada medium yang sesuai? Anda dialu-alukan untuk menulis di Siakap Keli sekiranya penulisan anda itu suatu perkara yang manfaat.

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di