Siakap Keli

‘Jobless’ Pun Boleh Travel Tau, Lelaki Ini Kongsi Pengalaman

Artikel ini disumbangkan oleh Maukerja - Kerja Kosong Malaysia

Maukerja - Kerja Kosong Malaysia

Senarai Kerja Kosong Terkini 2019 di Kuala Lumpur, Selangor, Johor, Penang, Perak & negeri-negeri lain. Tawaran kerja kepada calon PMR, SPM, Diploma & Degree. Ikuti pautan Maukerja.my atau tekan butang media sosial di bawah untuk mencari kerja kosong.

Editor: Mohd Firdaus

Bukanlah mahu mengkritik ‘budaya’ organisasi di negara ini tapi apa diceritakan oleh pengembara ini amat menarik perhatian kami, kita sudah biasa di didik bahawa kecermelangan akademik dan jenis kerjaya adalah ukuran kejayaan bagi seseorang itu.

Namun berbeza dengan budaya luar, mereka sentiasa ‘menimba ilmu’ dalam kehidupan mereka tanpa mengira umur atau taraf seseorang. Cara mereka tidaklah seperti orang kita yang seolah-olah ‘hidup untuk kerja’. Sebab apa? Baca perkongsian Maukerja daripada pengembara yang dikenali sebagai Irwan Dahnil ini, anda akan faham dan mungkin dapat mengubah kehidupan anda.

Masa kecil dulu, kitaran hidup simple saja

Lain betul dengan life cycle yang aku anuti selama ni..Boss dah beli kehidupan kau

Sejak aku berkawan dengan traveller…Life cycle mereka berbeza dari ‘mazhab’ aku orang Malaysia. 

Diaorang bebas..bangunkan bakat..jual diri supaya laku dimana-mana

Mereka belajar skill baru..Pandai cari duit..Mereka rajin membaca

Apa yang perlu ditekankan adalah kemahiran, sanggup belajar apa sahaja bagi menam;pung kehidupan mereka. Tidak seperti orang lain yang memfokuskan pada sesuatu kemahiran dan lari dari masalah. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada kita semua.

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di