Siakap Keli

Enggan Jaga Sebab Sakit, Lelaki Tergamak Pos Kucing Kesayangannya Ke Tempat Lain

Seorang lelaki di Taiwan didapati bersalah dan didenda atas kesalahan mengepos kucingnya yang sakit berikutan dia enggan menjaganya lagi.

Pesalah yang dikenali Yang dilaporkan tidak mahu menjaga kucing kesayangannya lagi kerana haiwan tersebut sakit tidak dapat berjalan selepas cedera dikaki dan tidak sembuh walaupun telah di berikan rawatan akupuntur serta ubat tradisional olehnya.

Oleh itu, Yang mahu menghantar kucing baka Scottish Fold ke sebuah tempat perlindungan untuk dijaga tetapi tidak berjaya selepas salah seorang pekerja di syarikat penghantaran itu terkejut melihat bungkusan yang sampai dan segera melaporkannya kepada pihak berkuasa.

The cat receiving a health check

Menurut laporan berita tempatan, Yang di denda sebanyak 1,500 paun (RM7,882) atas kesalahan penganiayaan terhadap haiwan yang boleh menyebabkan kematian.

Dia juga dikenakan denda 750 paun (RM3,942) selepas didapati gagal memberikan suntikan vaksin penyakit rabies terhadap kucing tersebut.

Kucing tersebut diletakkan dibawah jagaan Jabatan Perlindungan Haiwan Taipei dan dilaporkan berada dalam keadaan baik sebelum dihantar ke pusat jagaan yang baru.

Sumber: BBC

Aisha Ratnila

"Don't be distracted by criticism. Remember the only taste of success some people get is to take a bite out of you."

- Zig Ziglar

Editor: Mohd Firdaus

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di