Siakap Keli

Nak Kerja Di ‘Government Sector?’ Jangan Buat Perkara ‘Annoying’ Macam Ni

Artikel ini disumbangkan oleh Maukerja - Kerja Kosong Malaysia

Maukerja - Kerja Kosong Malaysia

Senarai Kerja Kosong Terkini 2019 di Kuala Lumpur, Selangor, Johor, Penang, Perak & negeri-negeri lain. Tawaran kerja kepada calon PMR, SPM, Diploma & Degree. Ikuti pautan Maukerja.my atau tekan butang media sosial di bawah untuk mencari kerja kosong.


Walaupun dah banyak kali dikongsi mengenai etika permohonan kerja yang betul, namun masih ramai lagi yang buat silap. Kesilapan yang sama jugak yang dibuat berulang kali. Nanti bila tak dapat kerja, mulalah buat tanggapan yang bukan-bukan.

Sebelum nak mohon mana-mana kerja sekalipun, buatlah research terlebih dulu. Tiru cara macam mana mereka yang dah diserap masuk bekerja tu mohon kerja. Takdelah nanti permohonan kerja korang tu kena campak masuk dalam tong sampah. Haa kan haru!

Sebelum berniat nak mohon kerja kerajaan tu, baca tips dari maukerja yang dikongsikan sendiri oleh lelaki yang pernah bekerja sebagai penapis borang-borang permohonan calon pekerja dalam sektor kerajaan.

“Pleaselah baca segala syarat yang dah dinyatakan. Nak kerja kan? So ikut je. Jangan banyak tanya.”

“Tulisan tu kemas sikit eh? Orang yang nak sort out tu manusia tau yang kena hadap beribu permohonan yang lain. Berpinar bijik mata nak baca.”

“Segala benda yang kau hantar tu pleaslah tarik perhatian/mudahkan majikan.”

“Jujur aku cakap, korang buat salah sikit je, dia dah tolak awal-awal sebab tak menepati apa yang dikehendaki.”

“Kalau boleh takyah pakai cable eh? Serious annoying lah suruh parents bising-bising nak jumpa big boss!”

“Sumpah! Dalam 1 hari boleh cecah 1 – 2k borang yang dihantar tau tak! Demi Allah aku tak tipu!”

 

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di