Siakap Keli

Lelaki Ini Beri Contoh Permohonan Kerja Melalui Email Dan Dia Telah Berjaya, Jom Jadikan Panduan

Maukerja - Kerja Kosong Malaysia

Senarai Kerja Kosong Terkini 2019 di Kuala Lumpur, Selangor, Johor, Penang, Perak & negeri-negeri lain. Tawaran kerja kepada calon PMR, SPM, Diploma & Degree. Ikuti pautan Maukerja.my atau tekan butang media sosial di bawah untuk mencari kerja kosong.


Nak tulis email untuk memohon pekerjaan bukan senang. Nak-nak zaman sekarang ni, English kena canggih, bahasa kena power! Namun, apa yang dilakukan oleh lelaki ini benar-benar membuatkan Maukerja teruja.

Siap beri contoh email yang ditulis olehnya tau! Apa lagi, jomlah tiru! Huhuhu.

Ini merupakan permohonan kerja melalui e-mel yang membolehkan saya menembusi industri minyak & gas yang mana umum mengetahui sangat sukar untuk ditembusi.

Ini merupakan salah satu daripada beratus jika bukan beribu permohonan yang diterima oleh Technip Geoproduction (M) Sdn. Bhd. dan permohonan saya telah disenarai pendek kepada lebih kurang 80 calon untuk ditemuduga. Dan dari 80 calon yang ditemuduga, dengan izin ALLAH saya di antara 17 orang yang diterima memulakan ‘on-the-job’ training. Permohonan saya ini telah disenarai pendek oleh pakar HR – Bahagian Pengambilan (Recruitment), Cik Puan Halizah Bahroddin. Mungkin beliau boleh kongsikan apakah kelebihan permohonan saya sehingga membuatkan beliau menyenarai pendek permohonan saya.

Dengan merujuk kedua-dua gambar ini, ada beberapa perkara yang anda semua perlu belajar dan perlu buat untuk permohonan kerja anda pada masa akang datang:

 

 

1. Alamat E-mel Professional

2. ‘Subject Header’

3. Isi Kandungan E-mel (E-mail Cover Letter)

  • Pengenalan diri secara ringkas,\
  • Pengalaman praktikal/kerja,
  • Kelebihan diri anda yang buatkan majikan perlu mengambil anda bekerja,
  • Butiran untuk dihubungi, dan
  • ‘E-mail signature’

4. Lampiran (yang BERSAIZ KECIL!!!)

  • ‘Cover Letter’
  • Resume
  • ‘Recommendation Letters’ (ini insiatif saya sendiri untuk mendapatkan surat sokongan bertulis dari majikan tempat saya menjalankan latihan industri).

Nota Penting: Lihat bagaimana saya namakan setiap fail dokumen tersebut. Kita cerita adab menamakan fail dokumen dalam perkongsian saya yang akan datang.

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di