Siakap Keli

”Tengah Malam Dah Ni, Apa Nak Buat Abang?”, Ustaz Kongsi Apa Yang Perlu Anda Buat Bila Ada Kematian Tengah Malam

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Kematian saudara terdekat, terutamnya ahli keluarga sendiri adalah hal yang sangat-sangat ditakuti oleh setiap orang.Walaupun mati itu pasti, tetapi ramai diantara kita belum bersedia termasuklah untuk menguruskan jenazah sudara sendiri apabila berlaku kematian dalam keluarga.

Yang dibiasa dibuat adalah mendapatkan pertolongan daripada pihak yang lebih alim dalam urusan sedemikian. Bagaimanapun, jika berlaku kematian pada waktu malam, apakah perkara-perkara awal yang perlu dibuat oleh si waris?

Bagi menjawab persoalan di atas, jom baca perkongsian yang dibuat oleh saudara Rashidi Al-jawawi di bawah. Semoga bermanfaat.

Kisah Aneh Mati Tengah Malam

“Abang.. Macam mana nak buat ni?.. Jam dah pukul 11.30mlm… sah-sah la pak imam tido dah.. Tu mak baru meninggal tu nak buat macam mana?”…

Risau… Pening… Takut… semua ada.

“Cuba la awak mesej..kot-kot belum tido”

“Aduuh.. Tak nak laaa saya bang.. kacau orang tengah malam!”

Udahnya gaduh depan jenazah mak..andai arwah masih hidup mesti dia sedih…terdetik dalam hati dia….

“Sepatutnya anak-anak aku tahu nak buat apa…tapi silap sendiri juga tak bimbing dan didikan cara nak urus jenazah aku nanti…”

Makin lama jenazah terbiar makin terseksa jenazah tu… urusan pengebumian mesti #cepat diuruskan!

Astaghfirullah.. sedihnya

Alhamdulillah.. Saya kongsikan caranya ya.

Tutup matanya… kalau tak boleh urutkan pakai minyak keliling mata dan perlahan-lahan tutup matanya.

Ikatkan rahang pakai tali, tangan, betis dan ibu jari kaki.

Jenazah mesti diletak di tempat tinggi seperti katil atau pangkin. Ini memudahkan kita menguruskan jenazah dengan baik… Jangan letak atas lantai.

Buang semua pakaian yang dipakai. Kalau perlu gunting maka guntinglah.

Bersihkan anggota tubuh jenazah, khususnya yang mungkin terpalit najis seperti air kencing atau berak. Ini bagi mengelakkan ada bauan yang tidak menyenangkan ketika orang datang menziarah. Lap pakai wet tissue (anti bacteria).

Tutupi jenazah dengan kain tebal (comforter) dari hujung rambut hingga ke hujung kakinya bagi mengelak aib sebelum meletakkan kain lepas di atasnya.

Baringkan jenazah dengan kakinya mengadap ke arah kiblat. Jika semasa kita hidup, muka kita mengadap kiblat, bila meninggal sebaliknya.

Telefonlah segera waris dan ahli keluarga yang terdekat untuk memaklumkan yang kita baru saja kehilangan orang yang kita kasihi.

Call hospital dan mereka akan hantar pegawai kesihatan untuk sahkan kematian. Waris akan diberi dokumen pengesahan kematian. Ada 3 salinan.

Pergi buat satu laporan polis memaklumkan berlaku kematian di rumah kita. Jika kes tidak melibatkan sebarang unsur jenazah, pihak polis yang datang akan memberikan kita permit pengkebumian. Tapi kalau ada unsur-unsur jenayah, siasatan lebih teliti dan akan membabitkan pihak hospital untuk post mortem.

Bila sudah ada permit pengkebumian, rujuklah kepada pihak masjid atau surau. Maklumkan kepada mereka. Ini bagi memudahkan pihak Ajk masjid membuat urusan seperti menyuruh pihak penggali kubur menggali lubang, menyediakan tempat mandi dan lain-lain lagi untuk keesokkan harinya.

Jika waris sudah lama sakit dan terbaring di perbaringan, ambil sedikit gaharu atau setanggi dan nyalakan. Ini bagi mengelak bau yang mungkin kurang menyenangkan. Pembakaran ini sedikit sebanyak dapat menutup bau yang ada pada jenazah.

#Terakhir sekali, ini yang paling penting ya.

Memandangkan kematian berlaku di waktu tengah malam, jangan sesekali membiarkan jenazah sendirian. Memang mereka telah meninggal dunia tetapi roh masih ada di situ lagi.

Berikan tanggungjawab kepada adik beradik untuk jaga secara bergilir-gilir. Bacakan surah Yasin atau ayat suci al-Quran di sisi arwah kerana pahala ini akan terus sampai kepada mereka. Sementara yang lain mungkin boleh tidur sekejap sementara menunggu hari siang untuk urusan mandi sebelum dikebumikan.

#Save ya nota ringkas ni.. Moga memberi manfaat.

Sumber: Rashidi Al-jawawi

Fazidi

Dulu suka menulis. Sekarang suka menaip.

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.