Siakap Keli

Inkues Adib : Orang Awam Kata Seorang Anggota Bomba Dipukul – Saksi

Shah Alam : Seorang saksi memberitahu Mahkamah Koroner hari ini bahawa beberapa orang awam yang berada di lokasi semasa  insiden kekecohan di tapak Kuil Sri Maha Mariamman, USJ 25, Subang Jaya, tahun lepas memaklumkan kepadanya bahawa seorang anggota bomba telah dipukul.

Amirrul Adli M Yussli, 26,  pelatih pramugara di syarikat penerbangan AirAsia berkata, beliau juga melihat anggota bomba itu, yang memakai pakaian celoreng, duduk dalam keadaan melunjurkan kaki.

Saksi keempat itu  berkata beliau bertanyakan mengenai keadaan anggota bomba  itu kepada beberapa individu dan seorang daripada mereka menjawab ‘dia kena bantailah, apa lagi.’

Amirrul  Adli berkata setelah menyedari keretanya yang diletakkan pada bahu jalan dilanggar oleh jentera bomba, beliau dan rakannya bergegas lari melihat ke arah kenderaan.

“Sewaktu memeriksa kereta, dari jarak 40 meter, saya nampak seorang anggota berada dalam keadaan duduk dan kedua-dua kaki berlunjur ke hadapan sambil memeluk tubuh seolah-olah sedang mengalami kesakitan,” katanya  pada prosiding inkues bagi menyiasat punca kematian anggota bomba Muhammad Adib Mohd Kassim.

Muhammad Adib, 24, yang juga anggota EMRS dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Subang Jaya, parah dalam rusuhan ketika kekecohan di tapak Kuil Sri Maha Mariamman, USJ 25, Subang Jaya pada 27 Nov, 2018.

Allahyarham menghembuskan nafas terakhir pada 17 Dis lepas di Institut Jantung Negara.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Pegawai Pengendali Faten Hadni Khairuddin pada hari ketiga prosiding inkues itu.

Faten: Apa kamu nampak?

Amirrul: Saya nampak seorang anggota bomba duduk melunjur di bahu kiri jalan. Dia memakai baju-T dan berseluar celoreng.

Faten: Terduduk macam mana?

Amirrul: Kaki melunjur dan memeluk badan.

Faten: Tangan dia macam mana?

Amirrul : Peluk badan dalam keadaan sakit

Mengulas lanjut mengenai perkara itu, Amirrul berkata beliau nampak anggota bomba itu dibaringkan di ruang kosong hadapan keretanya (Amirrul) dan  beberapa individu ada mengatakan beliau (anggota bomba)  hampir pengsan. “Saya jenguk sekejap nampak dia seperti nak pengsan,” katanya.

Ketika ditanya mengapa beliau berada di lokasi kejadian, saksi itu berkata  dia dan rakannya dalam perjalanan ke rumah kawan di Putra Heights kira-kira pukul 12.30 pagi, pada 27 Nov.

Amirrul berkata rakannya yang memandu kereta memberhentikan kenderaan di sebelah kiri bahu jalan setelah melihat sebuah kereta terbakar.

Katanya beberapa minit selepas kejadian, beliau melihat  sebuah Fire Rescue Tender (FRT) dan van Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) tiba untuk memadamkan kebakaran.

Saksi itu berkata beliau juga melihat jentera FRT itu diserang sekumpulan individu dengan membaling botol ke arah cermin jentera bomba itu.

Prosiding di hadapan Koroner Rofiah Mohamad bersambung petang ini.

Sumber : Bernama

Sha Rossa

Manis macam 'Rosalinda' tapi bukan dia.

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.