Siakap Keli

Hati-Hati Kalau Anak Mengadu Hidung Tersumbat Dan Susah Bernafas, Jangan Panik Dan Ikuti Panduan Rawatan Awal Yang Dikongsi Doktor Ini

Related image

Hati-hati jika anak kita mengadu sesuatu tersumbat pada hidung, susah bernafas dan kerap berair pada sebelah hidung sahaja.

Untuk kes yang lebih teruk, pembengkakan pada luar hidung dan mata boleh berlaku!

Boleh jadi ‘foreign body’ iaitu sesuatu objek berada di dalam hidung anak anda. Ia amat berbahaya kerana risiko tersedut ke salur pernafasan. Untuk objek seperti bateri, lebih berbahaya akibat kandungannya yang boleh mengakibatkan kesan lebih buruk pada lapisan dinding hidung.

Apa perlu anda buat jika suspect perkara ini berlaku? Cuba keluarkan objek itu di rumah?

Tidak!

Ikuti panduan yang dikongsikan oleh doktor pakar ini tentang rawatan dan tanda-tanda anak anda mengalami jangkitan pada hidung ataupun terdapat sesuatu di hidung anak-anak.

Selamat membaca dan semoga bermanfaat.

Image result for child doctor

▪️Periksa dengan doktor adalah langkah pertama harus anda buat. Doktor akan melakukan pemeriksaan dengan menggunakan peralatan yang sesuai seperti skop contohnya untuk mengesahkan objek tersebut.

▪️Pemeriksaan klinikal dari luaran sahaja ada kalanya sukar terutama jika ibubapa tidak nampak/tidak pasti anak memasukkan sesuatu ke hidung, dan jika objek tersebut tidak mengeluarkan cecair yang berbau busuk.

▪️Jangan buat tindakan sendiri di rumah. Cubaan untuk mengeluarkannya sendiri hanya akan membuatkan anak kita trauma dan doktor akan menghadapi lebih kesukaran di hospital.

Image result for child nose infection

Tanda-tanda biasa ada sesuatu objek pada hidung dan telah berlaku jangkitan :

1. Anak mengadu sukar bernafas sebelah hidung. Ini sukar diperoleh jika anak terlalu kecil seperti bayi.

2. Berterusan selsema atau bersin pada sebelah hidung sahaja.

3. Pembengkakan pada luar hidung dan boleh merebak ke mata. Biasa berlaku pada sebelah sahaja dulu akibat jangkitan telah berlaku. Lebih cepat jika bahan organik seperi makanan, serangga dan objek seperti bateri.

4. Aduan dan dilihat oleh penjaga. Ini paling penting. Ibu bapa perlu pastikan anak-anak tidak bermain dengan objek kecil yang berpotensi untuk dimasuk ke hidung. Yang biasa saya temui, guli kecil, bateri jam, mainan kecil, gabus dan sebagainya.

Dr. Ezairy M.Sallih

P/s : Kadang-kadang sukar untuk membezakan antara enlarged turbinate, polyp, mass atau foreign body terutama kanak-kanak. Ujian scope perlu dilakukan. Sebab itu perlu ke hospital untuk pemeriksaan lanjut. Rujuklah doktor hidung, telinga dan tekak(ENT).

Aisha Ratnila

"Don't be distracted by criticism. Remember the only taste of success some people get is to take a bite out of you."

- Zig Ziglar